Afbeelding
Foto: PKN-Vianen

Jeannette Verplancke: 'Houd Blauwpoort groen en open'

Algemeen 672 keer gelezen

VIANEN • Stichting Hof van Brederode vindt dat de Blauwpoort groen moet blijven en dat er alleen mag worden gebouwd op die plekjes waar nu ook al bebouwing staat."Het is onvoorstelbaar dat we de Blauwpoort dreigen te verkwanselen", vindt voorzitter Jeannette Verplancke.

Verplancke was dinsdagavond één van de insprekers tijdens de technische voorbereiding van het raadsdebat over de wijziging van het bestemmingsplan voor dit stukje Vianen. Het bouwplan wordt gerealiseerd in opdracht van het College van Kerkrentmeester van de Grote Kerk, eigenaar van de grond.

Het plan voorziet in enkele extra grondgebonden woningen naast de bebouwing die er nu al staat. De tuinen zullen volgens de ontwikkelaar en volgens architect Bouwstra worden vormgegeven als een semi-openbaar gebied. 

Verstening
Verplancke is tegen verdere verstening van het gebied. De Blauwpoort is volgens haar een 'aanwinst voor de tuinkunst' en een 'onlosmakelijk onderdeel van de kasteeltuin.' De besluitvorming over bebouwing van de Blauwpoort gebeurt volgens Verplancke op een moment dat Vianen net bezig is om de tuinen van het voormalige kasteel Batestein in ere te herstellen.

"Ook in de Blauwpoort ligt een mooie historie, een waardevolle historie voor Vianen. Ook dat is nog ongerept en onbebouwd in zijn groene onderdelen."

Belang van de locatie
Verplancke riep de raadsleden op om te zoeken naar een oplossing die recht doet aan het belang van die locatie. "Dat kan bijvoorbeeld door de nieuwe bebouwing mogelijk te maken op de plek van de reeds bestaande bebouwing. en hiermee de groene onderdelen te laten voortbestaan als openbaar toegankelijk gebied met openbaar groen....Houd het groen en houd het open."

Het groene karakter gaat volgens Verplancke onherroepelijk verloren, nu daar straks acht gezinnen komen wonen. "Met acht gezinnen krijg je ook minimaal acht auto's op het terrein. En verder uiteraard de gebruikelijk attributen, zoals fietsen en speelgoed", zegt ze in een nadere toelichting.

'Gewoon een woonerf'
Volgens Verplancke wordt het bouwgebied gewoon een woonerf, ondanks de mooie woorden van architect Bouwstra.

De term semi-openbaar betitelt ze als een 'wassen neus'. "Het is eigendom van de bewoners en misschien mogen mensen er binnenlopen, maar zouden ze dat doen? Iemands achtertuin is heus niet interessant."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden