Afbeelding
Foto: Kuiper Compagnons

'Raad, zeg gewoon nee tegen zonnepark'

Algemeen 560 keer gelezen

VIANEN • Als de gemeenteraad Vianen over twee weken de procedure start voor de aanleg van een grote zonnepark in het buitengebied van Hagestein zet dat de deur open voor nog meer aanvragen in het landelijk gebied. Die waarschuwing kwam dinsdagavond tijdens de forumavond van Peter Verschoor van de Natuur- en Vogelwacht de Vijfheerenlanden.

De zonnepanelen van 2 meter en 30 centimeter hoog zijn gepland in het open landschap achter de Biezenweg. "Daar waar het oeverwallandschap over gaat in het veenweidegebied", aldus deskundige Verschoor. "Het is en blijft een enorme aantasting." Verschoor omschrijft de ingreep als een zware ruimtelijke kwaliteitsverslechtering waar te lichtzinnig mee om wordt gegaan. 

In z'n maag
De gemeenteraad zit behoorlijk in zijn maag met de kwestie. Eigenlijk zijn de meeste raadsleden tegen. Probleem is alleen dat de landschapsvisie een kleine opening laat voor dergelijke initiatieven. Letterlijk staat er: "We bieden geen ruimte aan 'velden' van zonnepanelen in open agrarische gebieden. In het meer verdichte landschap van de stroomruggen is het afweegbaar. Voorwaarde is echter wel dat de zonnepanelen worden afgeschermd door een gebiedseigen beplanting."

Verschoor is niet onder de indruk van de beplanting die de zonnepanelen aan het zicht moet onttrekken. "De geplande beplanting is wel gebiedenseigen, maar zal de zonnepanelen onvoldoende afschermen. Datzelfde geldt voor een pas ingeplante hoogstamboomgaard."

Zeg 'nee'
De boodschap van Verschoor: raad, zeg gewoon nee tegen het zonnepark. Andere gemeenten komen volgens Verschoor pas tot een besluit na zorgvuldige afwegingen over de vraag waar zonneparken wel of niet zouden mogen. "In samenspraak met hun burgers." In Vianen is dat huiswerk nog niet gedaan.

Volgens Verschoor kan de gemeente alleen op een dergelijk verzoek ingaan als de plussen en minnen zorgvuldig zijn afgewogen. "Dit geldt zeker voor gebieden die in het bestemmingsplan zijn aangegeven als agrarisch met waarde en gebieden die behoren tot de kernrandzone."

Als de raad over twee weken toch 'ja' zegt wordt de gehele oeverwal vogelvrij verklaard, denkt Verschoor. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden