• Het lerarenteam van cbs De Rank.
• Het lerarenteam van cbs De Rank. Foto: Aangeleverd

Prikactie bij basisschool De Rank tegen extreme werkdruk

Algemeen 1.661 keer gelezen

VIANEN • De leerkrachten van christelijke basisschool De Rank in Vianen doen op dinsdag 27 juni mee aan de landelijke prikactie. Van half negen tot half tien wordt het werk neergelegd.

"Eigenlijk willen we aangeven dat het op deze manier niet langer werkt", zegt Sander Bosse, één van de weinige mannelijke docenten in het lerarenkorps van de bruisende school. "En dan gaat het niet in de eerste plaats om de lage salarissen, maar puur om de zorg voor onze kinderen."

De leraren klagen vooral over de extreem hoge werkdruk. Sander Bosse: "De administratie is echt een frustratie. Waar je vroeger bezig was om leuke lessen voor te bereiden, ben je nu bezig met administratieve rompslomp omdat het gehele onderwijsaanbod aan de leerlingen verantwoord moet kunnen worden. Dat had je vroeger natuurlijk ook, maar tegenwoordig is de balans zoek. Wij kennen de kinderen door en door, waarom moet je dan alles nog een keer zwart op wit kunnen aantonen voor een overleg met derden? Wat dat betreft kan het Nederlandse onderwijs veel leren van Finland."

Het primaire onderwijs kampt met een groot gebrek aan leerkrachten. Volgens de nieuwe Wet Werk en Zekerheid mogen invallers nog meer drie keer per jaar tijdelijk op formatie worden ingezet bij dezelfde werkgever. Voor ziektevervanging is het inmiddels iets verruimd.

"Maar het kwaad is door Den Haag inmiddels geschied", zegt Bosse. "Wat voor uitzicht wordt er geboden aan nieuwe leerkrachten? Voor ons is dat een ramp. Het is al meerdere keren voorgekomen dat we hele klassen naar huis hebben moeten sturen. Daarmee doe je tekort aan de onderwijsbehoefte die kinderen nodig hebben." Collega Laura Hamoen: "Er wordt steeds meer van ons verlangd. Doordat steeds vaker beide ouders werken, komt de opvoedkundige taak ook steeds meer te liggen bij de leerkracht."

Rompslomp
Marit Mesker vult aan: "Er wordt altijd gezegd dat leerkrachten zoveel vakantie hebben. Maar vergeet niet hoe zwaar deze baan is. Iemand die op kantoor werkt, kan 's morgens beginnen met een lekkere bak koffie. Wij zijn van half negen tot twee uur continu bezig met de kinderen. Daarna hebben we dus die administratieve verantwoording. Aan het eind van de dag mogen we blij zijn als je nog even tijd hebt om je les voor de volgende dag voor te bereiden."

De werkdruk is volgens Marit Mesker enorm toegenomen door het passend onderwijs. "Scholen zijn sinds 1 augustus 2014 verantwoordelijk om alle kinderen een goede onderwijsplek te bieden. Verwijzing naar een specialistische school is veel moeilijker geworden. Helaas vond de minister het niet nodig om extra middelen beschikbaar te stellen voor de basisscholen om de noodzakelijke 'extra handen' te kunnen betalen. Het onderwijs zou passend moeten zijn, maar het is niet passend."

Schoolleider Johan Alderden: "Staatssecretaris Sander Dekker heeft in de Tweede Kamer gezegd dat het basisonderwijs minder zwaar is dan voortgezet onderwijs, omdat de kinderen nog niet in de puberleeftijd zitten. Die uitlatingen worden door ons gezien als minachting en miskenning van ons vak. Daarmee geeft Dekker aan dat hij er werkelijk niks van begrijpt en niet weet wat er speelt."


Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden