• De PvdA heeft een voorkeur voor de kasteeltuin.
• De PvdA heeft een voorkeur voor de kasteeltuin. Foto: Aangeleverd

Voorkeur voor twee nieuwe scholen in Hagestein en Hoef en Haag

Algemeen 1.413 keer gelezen

VIANEN • Het college in Vianen vindt dat in Hagestein en de nieuwe kern Hoef en Haag twee nieuwe scholen moeten worden gebouwd: eentje aan de Bongerd in Hagestein en de andere op De Brink in het dorpscentrum van Hoef en Haag. Andere door onderzoeksbureau VKZ onderzochte locaties (Kasteeltuin, Het Lint, Vogelenzangseweg en Hoefslag) vallen af.

De voorkeursvariant is in tegenstelling tot de andere varianten al binnen enkele jaren te realiseren. Groot voordeel is ook dat deze gefaseerd kan worden uitgevoerd, 'zodat flexibel ingespeeld kan orden op eventuele fluctuaties in onderwijsbehoefte (leerlingenaantallen).

Als Hoef en Haag blijft groeien zoals thans het geval is zullen er volgens het college in het verzorgingsgebied Hagestein en Hoef en Haag rond het jaar 2028 zo'n 850 à 900 leerlingen moeten worden gehuisvest. "Mocht de groei wat vertragen dan zal de piek wat later optreden en minder groot zijn."

Voor de langere termijn, nadat de piek wegebt, dient gerekend te worden met een stabiele situatie met circa 550 leerlingen. Behalve de Stichting O2A5, waar de Mr. Vos school toe behoort, hebben zich inmiddels ook de Stichtingen Fluenta en Trinamiek en de vereniging TriVia gemeld voor het oprichten van basisscholen.

Kasteeltuin
Het is overigens nog maar de vraag of ook de gemeenteraad het college volgt in de keuze voor de bouw van twee nieuwe scholen. De Partij van de Arbeid heeft inmiddels een voorkeur uitgesproken voor de bouw van een grote school op de Kasteeltuin. Het kost volgens fractievoorzitter Joop van Montfoort en collega-raadslid Inge Broekx niet meer dan bouwen op de andere mogelijke locaties voor nieuwe scholen, en het is precies wat de bewoners van Hagestein én de meeste raadsleden willen.

"Het kasteelterrein is een duurzame keuze, die op brede steun kan rekenen", aldus Van Montfoort.

Van Montfoort en Broekx begrijpen heel goed dat de onderzoekers van VKZ tot een andere conclusie komen. "Tenslotte heeft de raad zelf in 2014 nog besloten dat er op het kasteelterrein niet gebouwd mag worden, en dat telt in zo'n onderzoek natuurlijk zwaar mee. Maar bijna alle raadsleden denken daar nu anders over. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de archeologische waarde. De Brink in Hoef & Haag heeft exact dezelfde archeologische waarde als het kasteelterrein."

Het is volgens Van Montfoort gewoon een slecht plan om een nieuwe school op de Brink te bouwen. "Hagestein is maar klein, en ongetwijfeld zullen ook Hagesteinse ouders deels voor zo'n mooie nieuwe school gaan kiezen. Gevolg: de school krimpt, wordt opgeheven en dan zit Hagestein alsnog zonder haar eigen mr. Vosschool."

Inge Broekx: "Laat de mr. Vos gewoon verhuizen naar het kasteelterrein. De Hagesteiners kunnen dan naar hun eigen, vertrouwde school blijven gaan en ook de eerste kinderen uit Hoef & Haag kunnen dichtbij naar school. Dat verbindt. En er komen binnen de kortste keren natuurlijk ook andere scholen in het gebied, bijvoorbeeld protestants-christelijk of katholiek. Die kunnen ook op het kasteelterrein terecht. Daar is ruimte genoeg."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden