Afbeelding
Foto: Dick Aanen

D66 wil geen serre langs de stadsmuur

Algemeen 435 keer gelezen

VIANEN • D66 Vianen dient dinsdagavond tijdens de raad een motie in waarin het college wordt verzocht om geen aanbouw toe te staan aan de zuidoostelijke stadsmuur.

De stadsmuur is een rijksmonument en kreeg op 23 juni 1975 de status van beschermd stadsgezicht. "Handhaving van de regelgeving voor beschermd stadsgezicht is een verantwoordelijkheid van de gemeente", aldus D66 in hun motivering van de motie.

In de motie wordt het college verzocht de regelgeving ook echt actief te handhaven.

De groenstrook rond de stadsmuur zal na de geplande aanleg van een loopbrug over de stadsgracht waarschijnlijk een aantrekkelijk gebied worden om een terras en wellicht ook een serre te realiseren. En dat is onwenselijk, volgens de Democraten

Historische vereniging
D66 komt met deze motie tegemoet aan de bezwaren van de historische vereniging Land van Brederode.

De status van Beschermd Stadsgezicht werd volgens de kenners van de historie van Vianen verkregen nadat burgers veertig jaar geleden de handen ineensloegen om de binnenstad te redden van een algehele verandering van het middeleeuwse stratenplan onder leiding van toenmalig burgemeester Beelaerts van Blokland.

In het bestemmingsplan werd vervolgens bepaald dat de huizen langs/op de muur geen tuin mochten creëren op de bermen van de gracht. "Ook de eigenaren van het restaurant Brazz kregen geen toestemming voor een terras."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden