Afbeelding
Foto: Astrid Pel

Zorgen over geografische kennis in het Viaanse Stadhuis

Algemeen 838 keer gelezen

REGIO • Raadslid Aart de Leeuw (SGP) maakt zich zorgen over de beperkte geografische kennis in het Viaanse Stadhuis. En vooral: hoe dat straks moet als er nog eens een hele rij kernen bij komt?

Je hebt Tienhoven bij Ameide in Zederik en de Tienhovenseweg in Hagestein. En een Tienhovenseweg in Everdingen. En dan is er ook nog Tienhoven bij de stad Utrecht. Bij Lexmond ligt het gehucht Achthoven en er is ook een Achthoven bij Montfoort in de provincie Utrecht. Hoe moet dat toch als gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen bij elkaar gevoegd worden, waardoor er vijftien kernen binnen de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden liggen? Aart de Leeuw houdt zijn hart vast. Hij constateerde al enkele malen fouten op de gemeentepagina van Vianen en is niet enthousiast als het gaat om geografische kennis in het stadhuis van de dorpen Zijderveld, Everdingen en Hagestein. "Dat zijn er nog maar drie", zegt hij. "Hoe moet dat met vijftien kernen?"

De geboren en getogen Hagesteiner hecht aan een goede benaming van de dorpen die bij Vianen horen. Met de uitgifte van kavels ten behoeve van het nieuwe, vierde Viaanse dorp Hoef en Haag, slaat gemeente Vianen vaak de plank mis, zo zag De Leeuw. Er worden kavels uitgegeven aan 'de Hoevenweg in Vianen', zo staat te lezen. Dat is niet alleen gevoelsmatig tegen het zere been van de melkveehouder, het klopt feitelijk ook van geen kant vindt hij: "De Hoevenweg is Hagestein. De wethouder zegt dan dat het 'kadastraal Vianen' betreft, maar dat vind ik niet juist. Hetzelfde was aan de hand bij Kerkeland. Dat is Hagestein en wil je een omgevingsvergunning aanvragen, dan staat er dat het onder Everdingen valt. Dus vraag je die vergunning zo aan, dan klopt dat niet." En dat gaat weer tijd en geld kosten. Daarom trekt De Leeuw aan de bel.

En, hij is niet de eerste. Dezelfde geluiden waren te horen bij inwoners van Zederik die de informatiebijeenkomst bezochten van Zuid-Holland. Ze stelden de gedeputeerde vragen over dat moet met de verschillende Tienhovens in de provincie Utrecht en over de lange Lekdijk die nu binnen één gemeente komt te liggen. Is dat wel duidelijk voor hulpdiensten? Stel dat iemand in levensgevaar is, komt een ambulance dan nog wel op tijd als hij verkeerd is gereden? Ook De Leeuw heeft hierover zorgen.

"Tegenwoordig belt iedereen met een mobiel. Dan kun je ook niet meer zien waar diegene staat die hulp nodig heeft", zegt hij. In juni hebben opmerkingen van Hagesteiners al geleid tot het verzetten van een bord met Hagestein erop dat verkeerd was neergezet. Daarom vindt de SGP-er het belangrijk hier bovenop te blijven zitten. "Het zijn voor sommige mensen misschien kleine dingen, maar ze zijn wel wezenlijk. Ik en nog meer inwoners kennen de streek hier op ons duimpje. Dat kun je af en toe van de mensen die bij de gemeente werken helaas niet zeggen."

Astrid Pel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden