Afbeelding
Foto: Jan de Bruin

Dylan van Beuzekom niet alleen rap op de schaats, maar ook op de fiets

Sport 195 keer gelezen

LEXMOND • Het was weer een prachtig gezicht in Lexmond. Bij de Sportklasse/Amateurs in totaal 120 renners in koers. Als dat geweld voorbijraasde, waaide het gewoon een beetje. Een wedstrijd met André van Reek als winnaar. Bijna vijftig is de coureur uit de bollenstreek, maar hij blijft maar doorgaan met winnen. Hij is het nog altijd niet verleerd.

Toch was het Nico Vuurens die, op de voor hem zo typerende wijze, al heel vroeg op avontuur ging. Alleen Elias de Bruijne en Maarten Schavemaker konden de tempotrein volgen. Het drietal bleef lange tijd dat enorme peloton zo'n halve minuut voor. Terwijl vanuit dat peloton toch steeds weer mannen met goede benen de oversteek probeerden te maken.

Pas nadat bijna driekwart van de koers was verstreken, lukte dat de sterk rijdende Jasper Verkuijl.

Maar met nog tien ronden te gaan, bleek dat ook het moment dat er bij de drie smaakmakers van het eerste uur het beste wel zo'n beetje vanaf was. Alles kwam bij elkaar en het werd weer een nieuwe wedstrijd. Met overigens Vuurens en Verkuijl nog steeds in een actieve rol. Toch zou het op een massasprint gaan uitlopen. Dus schoven in die finale de van huis uit rappe mannen in het peloton naar voren. De allersterkste was Van Reek. Dat erkenden ook Frans van Winden die tweede werd en Christiaan de Rijk die op de derde plaats eindigde.

Ploegenspel
Bij de regiorenners in de A-klasse was het ook al een drietal dat de wedstrijd kleur gaf. Tonny Berends uit Giessenburg, Peter de Jong uit Houten en Arjan van der Ham uit Hardinxveld. Praktisch meteen na het vertrek sprongen ze weg en het peloton zou ze niet meer terug zien.

Op zich niet zo verwonderlijk, want bij deze wedstrijden wordt het ploegenspel doorgaans perfect uitgevoerd. En met een man van Adlas en een van Verspui vooruit, deden de ploeggenoten van alles behalve hun best om de zaak weer bij elkaar te brengen.

"Voor mij dus wel gunstig", besefte Berends, de latere winnaar. Toch bleef hijzelf in die ontsnapping de hoofdrol spelen. Vorig jaar nog bij de sportklasse rijdend, kon hij het tempo makkelijk hoog houden. Voor alle andere favorieten moet het een beetje frustrerend geweest zijn dat de voorsprong van de drie alleen maar groter werd.

Dat Berends uiteindelijk met overmacht zijn twee medevluchters in de sprint de baas bleef, was voorspelbaar. De Giessenburger had gewoon meer inhoud.

"Dat ligt aan het feit dat je bij de sportklasse toch een langere afstand rijdt. Dat maakt eigenlijk het verschil. Voor de rest wordt bij de regiorenners net zo goed gekoerst", aldus de uitleg van de Giessenburger. Peter de Jong werd tweede, Arjan van der Ham derde.

Dylan van Beuzekom
Bij de B-categorie liet Dylan van Beuzekom uit Ameide zien dat hij als een enorm schaatstalent ook op de fiets aardig uit de voeten kan. Nog maar 15 jaar jong. Dus hij had eerst toestemming aan de organisatie moeten vragen.

Bij deze categorie bleef het peloton bij elkaar en zou de bekende massasprint weer uit gaan maken wie de eerste klassementspunten ging pakken. Maar Beuzekom had andere plannen.

"Bij het ingaan van die laatste ronde dacht ik, laat ik het maar eens proberen. We zien wel hoe ver we komen." Nou, dat was heel ver. Want in zijn allereerste wielerwedstrijd kwam hij solo als winnaar over de eindstreep.

"Of dit naar meer smaakt?", herhaalde pa Van Beuzekom onze vraag. "Nou, nee. Ik denk dat schaatsen natuurlijk wel zijn ding blijft."

Christiaan Hak werd tweede en Dave Kortekaas eindigde als derde.

Ed van Tuijl

(foto's volgen)

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden