Het Stedelijk Museum Vianen.
Het Stedelijk Museum Vianen.

Etsen van Rembrandt naar Vianen

Algemeen 366 keer gelezen

VIANEN • Het Stedelijk Museum Vianen is een inzamelingsactie gestart om honderd etsen van Rembrandt naar Vianen te halen.

Het gaat om de reizende tentoonstelling 'Rembrandt in zwart-wit'. Deze expositie heeft heeft eerder steden als Brussel en Berlijn aangedaan. Dit najaar kan de tentoonstelling naar Vianen komen. Mits er genoeg geld ingezameld wordt, tenminste.

Ondernemers en particulieren kunnen partner worden in dit project. Op de tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit zijn honderd originele etsen afkomstig uit een particuliere collectie, bij elkaar gebracht in een prachtig overzicht, met speciale aandacht voor portretten en karakterkoppen. De verzameling is een particulier bezit van collectioneur Jaap Mulders.

Etsen waren voor een kunstenaar in de zeventiende eeuw dé manier om bij een breed publiek bekendheid te verwerven. Van etsen kunnen namelijk afdrukken gemaakt worden die verspreid kunnen worden. Eigenlijk wat nu foto's en Facebook zijn. Daarom lieten veel schilders etsen van hun schilderijen maken. Rembrandt gaat nog een stapje verder. Zijn etsen zijn compleet nieuwe, op zichzelf staande kunstwerken. De verkoop ervan vestigt zijn naam als kunstenaar in heel Europa. Zijn keuze voor een reproduceerbaar medium was dus heel bewust en misschien wel puur commercieel gedreven.

Het Stedelijk Museum Vianen krijgt de kans om honderd prenten van zaterdag 2 september tot en met zondag 7 januari te tonen. Middels tablets en een speciaal ontwikkelde app kunnen bezoekers letterlijk en figuurlijk op de etsen 'inzoomen'. Zo worden bezoekers op toegankelijke wijze bekend gemaakt met het werk van één van de grootste kunstenaars die Nederland ooit heeft gekend.

Voorzitter Klaas de Zwaan van het Stedelijk Museum: "Dit is een unieke kans, voor het museum en voor Vianen." Om de financiering van de tentoonstelling sluitend te krijgen, zoekt het museum nog Rembrandt-sponsoren en -donateurs. Omdat het museum een ANBI-instelling is, zijn deze giften aftrekbaar van de belasting. Bovendien kunnen donateurs rekenen op speciale privileges rond deze tentoonstelling, zoals naamsvermeldingen in het museum en op promotiemateriaal en besloten avondopenstellingen.

Voor meer informatie kunnen mensen contact opnemen met de voorzitter van het bestuur Klaas de Zwaan via info@stedelijkmuseumvianen.nl. Het museum hoopt op spontane steun om deze unieke kans, om straks oog in oog te staan met Rembrandt mogelijk te maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het tankstation in Vianen aan de Stuartweg.
17-jarige overvallers van tankstation in Vianen betuigen spijt: niet terug naar cel en taakstraf 112 17 uur geleden
• Het kampioensteam van De Albatros.
Waterpoloheren De Albatros kampioen na spectaculair titelduel Sport 17 uur geleden
• Hans van der Donk (Circet Nederland), Michiel Admiraal (DELTA Netwerk) en wethouder Teus Meijdam.
Aanleg glasvezelnetwerk in Leerdam officieel van start Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden