Afbeelding
Ad van de Graaf Fotografie

'Ryan heeft veel meer groeipotentie'

Algemeen 1.056 keer gelezen

EVERDINGEN • Lagemaat Racing gaat op jacht naar de grote successen van vroeger. Met Ryan – zeventien jaar pas – als hoofdrolspeler.

Ryan van de Lagemaat maakt komende maand zijn opwachting in de Moto 3-klasse, de categorie waarin zijn 'oom' Henk van de Lagemaat in de beginjaren van dit millennium hoge ogen gooide. Het debuut vindt op 30 april plaats in het Spaanse Albacete. Het seizoen beslaat acht evenementen, voornamelijk op Spaans grondgebied, waarin in totaal veertien races om de jeugdwereldkampioenschappen worden verreden.

Afgelopen zaterdag maakte het publiek kennis met Ryan tijdens de officiële teampresentatie in de bedrijfshal van Lamotec aan de Everdingse Tienhovenseweg. Een drukke bijeenkomst waarin de jonge Culemborger opvallend zelfverzekerd oogde en zijn plannen ontvouwde voor het komende seizoen. "Op 1 april ga ik op het circuit in Assen eerst testen hoe ver ik ben en wat de motor kan. Het is vooral een test om uit te vinden hoe bijvoorbeeld de vering, de tandwielverhouding en de versnellingsbak op mij reageren. Het eerste seizoen in de Moto 3-klasse zal in het teken staan van aftasten en punten pakken waar ik punten kan pakken. Mijn rijstijl is in het begin nogal afwachtend, maar in de laatste ronden en bochten kijk ik waar ik kan toeslaan."

Ryans woorden worden instemmend begroet door oud-coureur Henk van de Lagemaat, een neef van Ryans vader Henri van de Lagemaat. Henk gaat Ryan komend seizoen coachen. Neef Henri doet onder meer de data-analyses, net zoals hij dat vroeger deed voor Henk. Henk: "Ryan gaat rijden op een KTM viertakt 250 cc, een racemotor die we hebben overgenomen van de Spanjaard Ivan Ramirez die er vorig jaar een tweede plaats mee veroverde. De KTM is vergelijkbaar met de Aprilia 250 die ik destijds tot mijn beschikking had."

De intussen 48-jarige Henk van de Lagemaat debuteerde in 1993 in de Supersport 400-klasse. Vier jaar later maakte de Everdinger de overstap naar de snellere 250 cc-raceklasse waar hij uitzonderlijke successen boekte. In 2000, 2001 en 2002 kroonde hij zichzelf tot Nederlands kampioen, in 2003 dwong hij deelname af aan de wereldkampioenschappen. Samen in één team met Arie Molenaar eindigde Henk in de achterhoede van het klassement.

"Ik miste het juiste materiaal en ik was al 34 die tegen jonge jochies racete. Met ervaring kom je een heel eind, maar daarmee alleen red je het niet." In zijn nadagen kwam Henk nog drie seizoenen uit in de Supersport 600, maar de oprichting van zijn bedrijf Lamotec - samen met Erik Mooijman - versnelde zijn aftocht uit de motorsport. "Ik kwam zondagavond terug van een wedstrijd, de motor achterop de vrachtwagen, en ging vrijdagmiddag naar de volgende race zonder dat ik de hele week naar de motor had omgekeken. Toen dacht ik: het is tijd om te stoppen."

De doorbraak van een nieuwe Van de Lagemaat doet Henk goed. "Het motorracen zit er in onze familie ingebakken en is er niet uit te slaan", lacht hij. "Als kleine kleuter ging Ryan al mee met wedstrijden van Lagemaat Racing. Wat de verwachtingen zijn? Ryan behoort in Nederland tot de betere Moto 3-rijders, al moet daarbij gezegd worden dat we daar niet veel meer van hebben. In Nederland is de motorsport helaas niet meer zo groot als vroeger. Dat heeft onder meer te maken met de kosten. Vroeger betaalde ik 50 gulden inschrijfgeld voor een wedstrijd op het TT-circuit van Assen, tegenwoordig lopen de bedragen al gauw in de honderden euro's. Al met al zal het een taaie klus worden, want het internationale niveau ligt erg hoog. Ryan heeft een agressievere manier van rijden dan ik en zijn voordeel is dat hij al vanaf zijn zesde op een motorbike zit. Ik begon pas op mijn vierentwintigste. Wat dat betreft heeft Ryan veel meer groeiprotentie."

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden