• Burgemeester Wim Groeneweg van Vianen aan het woord tijdens de persconferentie in het provinciehuis in Utrecht.
• Burgemeester Wim Groeneweg van Vianen aan het woord tijdens de persconferentie in het provinciehuis in Utrecht.

GS Utrecht: 'Zorgen over provinciekeuze zijn ongegrond en oplosbaar'

Algemeen 456 keer gelezen

UTRECHT • De zorgen over de keuze voor de provincie Utrecht bij de herindeling in de Vijfheerenlanden zijn ongegrond of oplosbaar. Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Utrecht in reactie op de honderden zienswijzen die zijn ingediend tegen het herindelingsontwerp.  

De reacties op de zienswijzen zijn een belangrijk onderlegger van het definitieve herindelingsadvies, dat door GS is vastgesteld en ter goedkeuring aan Provinciale Staten wordt voorgelegd.

'Niet op de tocht'
Volgens GS staat de samenwerking in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden staat door de vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden niet op de tocht. "Leerdam, Vianen en Zederik benadrukken in hun zienswijze ook het belang daarvan en werken in de regio samen op om te bouwen aan een gezamenlijke toekomst. Daarbij geldt dat de regio niet statisch is en profijt kan hebben van een nieuwe impuls door deel uit te maken van een breder bestuurlijk netwerk, over provinciegrenzen heen."

Ook de veiligheid is niet in het geding. "De in- en uittreding van gemeenten gaat wat betreft de veiligheidsregio's, GGD-regio's en de omgevingsdiensten niet ten koste van de kwaliteit en de continuïteit van hun taken en dienstverlening in het gebied. Voor waterveiligheid kan de bestaande en goede samenwerking worden voortgezet. De provincie Utrecht ziet hier een leidende rol voor het Waterschap Rivierenland."

Samenwerkingsverbanden
In de regio's Utrecht en Zuid-Holland wordt volgens GS veel samengewerkt in zogenoemde wettelijke regionale samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld bij de brandweer. "Op het moment dat er wordt gekozen om Vijfheerenlanden onder te brengen in de provincie Utrecht moeten deze samenwerkingsverbanden opnieuw gereorganiseerd worden op het gebied van mensen en materieel."

De financiële effecten van een provinciekeuze voor Utrecht zijn op dit moment moeilijk in te schatten. "Het hangt voor een deel af van de keuzen van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden ten aanzien van de vrijwillige samenwerkingsverbanden."

Op basis van deze conclusie ziet de provincie Utrecht geen aanleiding om fundamentele wijzigingen aan te brengen in het (ontwerp)Herindelingsadvies ten opzichte van het Herindelingsontwerp. "De voortvarendheid, het enthousiasme en het brede draagvlak dat aanwezig is bij de besturen van Leerdam, Vianen en Zederik en hun organisaties verdient ondersteuning en een oplossingsgerichte houding van betrokken besturen en de provincies Utrecht en Zuid-Holland."

Vervolg
Dit (ontwerp)Herindelingsadvies wordt door Provinciale Staten van Utrecht in april vastgesteld. Vervolgens wordt het vastgestelde herindelingsadvies naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verzonden. Daarna volgt het wetgevingstraject. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2019.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden