Open Avond Oosterlicht College Vianen
Open Avond Oosterlicht College Vianen

Oosterlicht College krijgt acht extra lokalen

Algemeen 980 keer gelezen

VIANEN • Het Oosterlicht College in Vianen wordt in het schooljaar 2017/18 uitgebreid van 25 naar 33 lokalen, wat neerkomt op ongeveer 2725 extra vierkante meter.

De totale kosten van de aanbouw bedragen 4,8 miljoen euro. De gemeenteraad zal zich begin april nog uitspreken over deze forse investering.

Het huidige schoolgebouw aan het Slijk dateert van 2003 en is berekend op ongeveer 660 leerlingen. De school presteert uitstekend, heeft al sinds enkele jaren de fel begeerde erkenning excellent, is populair en de laatste jaren explosief gegroeid. "Momenteel hebben we 720 leerlingen en dat aantal zal de komende twee jaar nog verder toenemen naar 800", zegt locatie directeur Laurien Scheffers.

"In de jaren daarna zal het leerlingenaantal leerlingen stabiliseren. We vinden het niet wenselijk dat de school daarna nog verder groeit. Want dat zou ten koste gaan van wat de school nu zo bijzonder maakt. We zijn een kleinschalige school, waar leerlingen nog gezien worden en in een veilige omgeving onderwijs kunnen genieten."

Vanwege het groeiende aantal leerlingen moesten vorig jaar een aantal noodlokalen bij worden geplaatst. Ook wordt al enige tijd noodgedwongen door de school gebruik gemaakt van de drie klaslokalen van het naastgelegen schoolgebouw van De Wiekslag. "Het is weliswaar uit nood geboren, maar het verloopt eigenlijk probleemloos. Zo hebben we bijvoorbeeld een eigen ingang en een eigen toiletvoorziening. Leerlingen van de Wiekslag en van onze school zien elkaar amper", zegt directeur Scheffers.

Bouwwerkzaamheden
Momenteel wordt hard gesleuteld aan het voorlopig ontwerp voor de aanbouw. De school wordt zowel aan de oostkant (achterkant) als de noordkant (zijkant) uitgebreid. Scheffers: "Het is de bedoeling dat de bouwwerkzaamheden in november starten en dat de uitbreiding net voor het nieuwe schooljaar in september 2018 kan worden opgeleverd."

Volgens Scheffers vergt de aanbouw van de school een zeer strakke planning. "Tijdens de bouwwerkzaamheden gaat het onderwijs op onze school immers gewoon door. Zo voorziet de planning erin dat veel bouwwerkzaamheden al kunnen worden uitgevoerd voordat de achterpui aan de oostkant wordt weggebroken. Verder is afgesproken dat breek- en heiwerkzaamheden zoveel mogelijk plaats zullen vinden in de vakantieperiode. Tijdens de examens zullen de werkzaamheden zoveel mogelijk worden beperkt."

Vooral de leerlingen van de beroepsgerichte vakken gaan er straks aanzienlijk op vooruit. De lokalen voor vmbo-richtingen Economie en Ondernemen, Zorg en Welzijn en Horeca, Bakkerij en Recreatie worden helemaal ingericht naar de eisen van deze tijd.

Laurien Scheffers: "Waar we ook heel blij mee zijn is dat ons binnenplein wordt uitgebreid, met naast het podium grote tribunes. Bijkomend voordeel is dat we door het grotere plein straks weer gezamenlijke pauzes kunnen houden, wat door de huidige krappe behuizing niet mogelijk is." De uitbouw aan de oostkant wordt een gebouw met een benedenverdieping en twee verdiepingen er bovenop.

"De bovenste verdieping zijn bedoeld voor leerlingen die rustig willen studeren", zegt directeur Scheffers. De fietsenstalling aan de zijkant wordt in de breedte een stuk kleiner, maar loopt wel een stuk verder naar achter door.

65 jaar
Het bestaande gebouwgedeelte waarop en waaraan de uitbreiding wordt gerealiseerd, is technisch en kwalitatief zodanig van aard dat verlenging van het gebruik voor de huisvesting van de school met tenminste 25 jaren verantwoord is. De verwachting is dat de 'oudbouw' vanaf de oplevering in 2018 nog ten minste 65 jaren voor onderwijsdoeleinden gebruikt kan blijven worden.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden