•  Ilse Witte en Tessa Crone werken actief mee aan de toekomst van Viko.
• Ilse Witte en Tessa Crone werken actief mee aan de toekomst van Viko. Foto: Peter Verbeek

Bij Viko staan twee vrouwen aan het roer

Sport 736 keer gelezen

VIANEN • Zowel Tessa Crone als Ilse Witte hadden er geen weet van dat komende woensdag te boek staat als de internationale dag van de vrouw. Ze ervaren dat echter niet als een gemis. Ze voelen zich gewaardeerd als vrouw, niet alleen in hun gezin en hun baan, maar ook als bestuurslid van korfbalvereniging Viko.

Ilse Witte (41) en Tessa Crone (34) hebben de nodige raakvlakken. Ze zijn bijna dertig jaar lid van Viko en in sportief opzicht hebben beiden hun sporen méér dan verdiend. Samen maakten ze deel uit van het eerste achttal dat, in de beste seizoenen van de clubhistorie, meedraaide in de top van de eerste klasse.

Beiden kozen tussendoor voor een uitstapje. Ilse verdedigde twee jaar de kleuren van Juko (Jutphaas) terwijl Tessa vier seizoenen op hoog niveau bij SKF (Veenendaal) korfbalde. Nu zijn ze allebei actief op een wat lager level.

Sociale leven
"De binding met Viko is er altijd geweest, anders waren we ook nooit bestuurslid geworden", lacht Ilse Witte. "Viko is belangrijk voor mijn sociale leven en voor mijn ontspanning. Het grootste deel van mijn vrienden- en kennissenkring is lid van de club". Tessa Crone sluit zich aan bij die woorden. "Viko is voor mij mijn tweede huis. Mijn partner Emile is ook lid van Viko, en tijdens verjaardagen zit ons huis vol met andere leden van de club."

Tijdens de algemene ledenvergadering van november 2015 was in het bestuur van Viko de functie van secretaris vacant. Ofschoon Tessa haar handen als projectmanager en moeder al vol had voelde ze zich tóch geroepen om de handschoen op te nemen.

"Ik ben allergisch voor stilzitten. Na een jaar had ik best in die rol willen blijven. Voorzitter Bart van Harten stopte er echter mee, en omdat ik kansen zag waar ik als voorzitter méér mee kon doen dan als secretaris heb ik me kandidaat gesteld. Ik wist bovendien dat Ilse in dat geval waarschijnlijk bereid zou zijn het secretariaat op zich te nemen. En dat was inderdaad het geval."

Verkeerde spiraal
Wat ledental betreft zit Viko de laatste jaren in een verkeerde spiraal. Verloop is er altijd, maar het grootste probleem is dat de aanwas stokt. Zodoende is de club van meer dan 200 leden gezakt naar krap 160. "In twee van de zes leeftijdscategorieën van de jeugd hebben we op dit moment geen team(s), en voor Viko is dat negatief uniek", meldt Ilse Witte. "Dat is iets waar we als bestuur de ogen niet voor mogen sluiten, en voor de komende drie jaren heeft het opkrikken van het ledenbestand onze eerste prioriteit."

Samen met Leo Heijnen, ook een trouw lid dat al jaren meeloopt, heeft Tessa de cursus 'Besturen met een visie' gevolgd. Die heeft voor nuttige handvatten gezorgd waar het bestuur mee aan de slag kan. "Het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi is voor Viko een belangrijk podium, maar als club zullen we ons actief zichtbaar moeten maken bij de Vianense jeugd. We gaan dan ook zeker gebruik maken van de afgelopen week in gebruik genomen 'Vrijplaats' op de Voorstraat."

Een ander belangrijk item waar vooral Tessa Crone zich mee bezighoudt is de nieuw accommodatie. Samen met MHC Vianen is Viko initiatiefnemer. Er zijn gesprekken gaande met andere verenigingen en organisaties die daar mogelijk ook gebruik van gaan of willen maken.

Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden