• Zuid-Holland komt met een stevige zienswijze.
• Zuid-Holland komt met een stevige zienswijze.

Overgrote deel Provinciale Staten steunt 'harde' zienswijze Zuid-Holland

Algemeen Fusie Vijfheerenlanden 323 keer gelezen

DEN HAAG • Het overgrote deel van de fracties van de Provinciale Staten van Zuid-Holland staat achter de zienswijze die Gedeputeerde Staten (GS) van die provincie heeft opgesteld als reactie op het herindelingsontwerp Vijfheerenlanden. Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering van de Staten.

Het herindelingsontwerp werd opgesteld door de provincie Utrecht die daarvoor werd uitgenodigd door de minister toen beide provincies het niet eens konden worden over de vraag of de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden in Zuid-Holland of Utrecht moet komen te liggen.

Forse kritiek
In de zienswijze staat dat Zuid-Holland zich kan vinden in de herindeling van Leerdam, Vianen en Zederik. De provincie heeft echter forse kritiek op het Utrechtse herindelingsontwerp dat er van uitgaat dat de nieuwe gemeente in Utrecht komt te liggen.

Men vindt dat Utrecht heeft nagelaten een goede afweging te maken tussen beide provincies. Daarnaast is er kritiek op de manier waarop de Utrechtse zienswijze 'omspringt' met de mogelijke problemen rond de regionale samenwerking. Bovendien benadrukt de zienswijze dat Zuid-Holland de provincie veel te bieden heeft.

Gesprekken
Alleen de Zuid-Hollandse PvdA is tegen de zienswijze van de eigen provincie. "Na gesprekken met de drie fracties respecteren we de mening van de mensen in het gebied", aldus Naomie Matil.

Groen Links heeft geen voorkeur, D66 vindt dat de mening van de drie gemeenteraden een doorslaggevende rol moeten spelen, maar is het wel eens met de zienswijze van GS. PVV en 50 Plus vinden dat de inwoners op de een of andere manier geraadpleegd moeten worden.

Stevige toon
Fracties wezen op de stevige toon van de Zuid-Hollandse zienswijze. "Ik heb daar moeite mee. Het is wat autoritair. Ik vind het bestuurlijk niet zo chique richting Utrecht. Laten we het traject in goede harmonie met elkaar lopen", vond Huri Sahin van Groen Links.

Andere fracties dachten daar anders over. "Ik snap best dat Zuid-Holland van zich afbijt. Er is op geen enkele manier een goede afweging terug te vinden in het Utrechtse ontwerp", vond CDA-er Meindert Stolk.

En ook Servaas Stoop (SGP/CU) toonde begrip voor de stevige teksten. "Ik snap de emotie. Het herindelingsontwerp van Utrecht is procedureel en inhoudelijk onvolledig en doet geen recht aan de opdracht van de minister. Als dit de insteek van Utrecht is, moet Zuid-Holland wel op een krachtige manier duidelijk maken wat haar mening is."

Amateurisme
Er werd ook verschillend gedacht over de voorlichtingsavond die onlangs door Zuid-Holland in Ameide werd belegd. PVV-er Jan Zwerus vond het een 'afgang' dat de colleges van de drie gemeenten vooraf niet op de hoogte waren gesteld. "Wat een amateurisme. Ik zou gillend weglopen bij zo'n provincie", aldus Zwerus die ook niet onder de indruk was van de resultaten van de avond.

Andere fracties waren daar juist enthousiast over. "De overgrote meerderheid van de aanwezigen koos duidelijk voor Zuid-Holland. Vooral agrariërs en mensen die daar al heel lang wonen, de zienswijze van Utrecht houdt geen rekening met hen en de regio", vond VVD-er Marijke van Dobben de Bruijn.

SGP-er Stoop drong er bij GS op aan 'iets van de gevoelens van die bijeenkomst' in de zienswijze mee te nemen.

Voortouw
De SP en 50 Plus lieten stevige taal horen. "De keuze voor Utrecht wordt op alle fronten bestreden", zei SP-er Wim Metselaar. Willem Bakx adviseerde GS namens 50 Plus naar de minister te stappen om het voortouw te vragen in het herindelingsproces. "Onze Gedeputeerde moet de trekker worden van dit proces. Vijfheerenlanden hoort bij Zuid-Holland."

Meningsverschil
VVD-Gedeputeerde Rogier van der Sande benadrukte dat er een zakelijk meningsverschil bestaat met Utrecht. "De verhoudingen zijn goed. Maar men heeft onvoldoende inhoudelijke argumenten aangedragen en onvoldoende gekeken naar de bestaande samenwerkingsverbanden. Daar maken wij ons zorgen over. Dat hebben wij in stevige, ronde bewoordingen duidelijk gemaakt. Maar we blijven fatsoenlijk."

Volgens Van der Sande gaat de provincie 'niet failliet' als de nieuwe gemeente naar Utrecht vertrekt.

"Maar de Vijfheerenlanden vormen een samenhangend geheel met de Alblasserwaard. Grenzen hebben betekenis, de samenwerking die er is binnen de regio dreigt verloren te gaan. We willen met onze zienswijze aan de regiogemeenten en samenwerkingsverbanden duidelijk maken dat we ze niet in de steek laten. Laat de minister maar een oordeel vellen. Wij leggen onze argumenten op tafel; daar hebben wij vertrouwen in."

Woensdag 22 februari staat het onderwerp op de agenda van de Provinciale Staten. Hoewel het oordeel al vast lijkt te staan, besloot de commissie 'vanwege de belangen voor de inwoners' er toch een bespreekstuk - en geen hamerstuk - van te maken.

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ver Munnich (midden) met haar vriend en voorzitter Theo van de Water.
500.000ste passagier voor Buurtbus De Linge: 'Goed en veilig vervoersmiddel' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Vijfheerenlanden gaat in gesprek Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden