• In de plannen van Otto ter Stege blijft de Voorstraat-noord gewoon open voor het verkeer.
• In de plannen van Otto ter Stege blijft de Voorstraat-noord gewoon open voor het verkeer.

Bewoners en ondernemers Voorstraat omarmen plan-Ter Stege

Algemeen 2.162 keer gelezen

VIANEN • Ondernemers en bewoners van de Voorstraat in Vianen sloten dinsdagavond in gebouw 't Klooster een uniek pact. In grote eensgezindheid verzetten zij zich tegen de herinrichtingsplannen van wethouder Frank Meurs. Ze kiezen voor een alternatief plan van de Viaanse architect Otto ter Stege.

De herinrichtingsplannen van Meurs werden dinsdagavond collectief naar de prullenbak verwezen. Er is vooral heel veel verzet tegen het idee om weer tweerichtingsverkeer toe te staan in de Voorstraat. Ook het plan om de Voorstraat-noord af te sluiten voor alle verkeer is volgens de ondernemers en de bewoners onaanvaardbaar.

In het plan van Ter Stege kunnen automobilisten op een smalle rijstrook in het midden van de straat stapvoets in zuid-noordelijke richting blijven rijden, van de Grote Kerk tot aan de kruising bij de Lekpoort. Er verandert dus niks aan de huidige verkeerscirculatie. Aan beide zijden van de straat blijft er dan genoeg ruimte over voor voetgangers en recreatief verblijf. In de plannen van Ter Stege is slechts beperkte ruimte voor kort parkeren en voor laden en lossen.

Belangrijke voorwaarde om het plan te laten slagen is dat er in de directe periferie van de Voorstraat voldoende extra parkeerplaatsen worden gecreëerd. Zoals bijvoorbeeld bij het nieuwe appartementencomplex ter hoogte van Voorstraat 94, achter het pand van de Rabobank, achter het stadhuis, in een nog ongebruikt deel van de buitenstad en eventueel bij de Blauwe Poort.

Er waren dinsdagavond zo'n honderd aanwezigen, die de plannen in groepjes bediscussieerden. Opmerkelijk was de grote eensgezindheid. Drie ondernemers en drie bewoners hebben de vrijheid gekregen om namens de aanwezigen te gaan onderhandelen met de gemeente. De tijd is kort. Want al op woensdag 4 april geeft de gemeenteraad een klap op de plannen. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto botst tegen boom op Burgemeester Jonkheer Hoeufftlaan in Vianen 112 9 uur geleden
Afbeelding
Stroomstoring in Meerkerk en Noordeloos: 564 huishoudens zonder stroom Nieuws 6 mei, 14:24
• Burgemeester Sjors Fröhlich (vooraan met grijze jas en ambtsketen) gaf op 4 mei een toespraak.
4 mei-toespraak burgemeester Sjors Fröhlich: 'Besef dat we in vrijheid mogen leven steeds groter' Nieuws 6 mei, 11:52

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden