• Hans Bruggink en op de achtergrond Martin Verhoef:
• Hans Bruggink en op de achtergrond Martin Verhoef: "Een temperatuurtje tussen 20 en 25 graden zou mooi zijn” (foto: André van der Vlerk).

Bestuur Sleepbootdagen weer op sterkte

Algemeen 484 keer gelezen

VIANEN • De één nauwelijks affiniteit met boten, laat staan sleepboten. De ander al vanaf de eerste editie in 1997 erbij. Stichting Nationale Sleepbootdagen Vianen is met twee nieuwe krachten op volle sterkte.

"De agenda van Henk Lammertink liep over", verklaart Hans Bruggink zijn entree binnen het bestuur van het tweejaarlijkse evenement dat rond Hemelvaartsdag voor de elfde keer op het programma prijkt.

Bruggink gaat de secretaris assisteren als soort van tweede secretaris. "Aanmeldingen verwerken, inschrijvingen bevestigen, e-mails beantwoorden, daar gaat veel tijd in zitten", knikt hij. Het bestuur verwacht in mei weer zo'n tweehonderd sleepboten te begroeten, maar veel administratief werk gaat ook zitten in de organisatie van de vele evenementen die in de zijlijn van de Sleepbootdagen op touw worden gezet.

Bruggink was jaren geleden kerkenraadsvoorzitter in De Hoeksteen en is momenteel kerkrentmeester van PKN Vianen. In dat opzicht zijn vrijwilligerswerk en organisatorische ervaring hem niet vreemd. Sleepboten zijn dat wel, hoewel de nieuwe secretaris in een ver verleden plezier beleefde aan zeilen. Het gebrek aan parate sleepbootkennis was er de oorzaak van dat z'n oren bij de allereerste vergaderingen niet zelden begonnen te tuten. Hij vond een oplossing: de spraakrecorder op z'n mobiele telefoon.

"Soms ook praat iedereen door elkaar heen. Maar dat is het leuke van de moderne techniek: je kunt thuis alles rustig naluisteren, in plaats van dat je tijdens de vergadering telkens moet vragen: hoe zit het precies? In tegenstelling tot in de politiek gaat het er tijdens het notuleren van deze vergaderingen gelukkig niet om wie exact wat heeft gezegd. Het gaat erom dat je noteert welke besluiten zijn genomen en wat voor actieplan er op tafel is gekomen."

De bescheiden onzekerheid heeft inmiddels plaatsgemaakt voor verfrissende ideeën. Bruggink wil zich binnen het bestuur er hard voor maken om het cultuurevenement in de Grote Kerk over een andere boeg te gooien. Waar het middeleeuwse kerkgebouw doorgaans het decor is van één groot concert, is hij voorstander van een gevarieerde programmering met kleinschalige koortjes en muzikanten. "Bijvoorbeeld een combinatie van een solist, een ensemble dat kamermuziek speelt en een compleet harmonieorkest. Zo houd je het spannend en afwisselend."

In tegenstelling tot Bruggink is Martin Verhoef een vertrouwd gezicht. Al sinds 1997 is hij vanuit de gemeente veiligheidscoördinator. Nu gaat hij tijdens de Sleepbootdagen ook de technische dienst versterken. "Die functie wordt bekleed door Ton Kooyman, maar ook Ton heeft het te druk", legt Verhoef uit. "Je moet je voorstellen dat tijdens de Sleepbootdagen een leverancier zich op het Sluiseiland meldt. Ton loopt met deze persoon helemaal tot aan het einde van de landtong mee, maar ondertussen arriveert een tweede leverancier. Dan is er niemand om deze persoon op te vangen."

Stiching Nationale Sleepbootdagen Vianen is druk bezig met de programmering van het driedaagse evenement. Het bestuur heeft Nederlands bekendste dweilorkest Kleintje Pils gestrikt voor een optreden in de sluis tijdens de verlichte rondvaart, een evenement op de tweede avond als de jury de mooiste sleepboot bekendmaakt.

Verder zijn er plannen om op het evenemententerrein een waterbak met radiografisch bestuurbare bootjes op te zetten. Kinderen kunnen hier hun vaarbewijs halen. Het bestuur verkiest de bootjes boven de mini-kermis die in 2015 op het Sluiseiland stond.

Verhoef verwacht dat opnieuw 100.000 mensen een kijkje komen nemen in Vianen, maar dat is sterk weersafhankelijk. "Regenachtig is niet goed, te koud is niet goed, maar ook te warm niet. Een temperatuurtje tussen 20 en 25 graden zou mooi zijn."

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden