Afbeelding

Historische vereniging wil Viaanse stadsmuur op Werelderfgoedlijst krijgen

Algemeen 349 keer gelezen

VIANEN • Historische vereniging Het Land van Brederode wil de Viaanse stadsmuur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO krijgen.

Na het verkrijgen van stadsrechten in 1336 werd in Vianen een begin gemaakt met de omwalling van de stad. Een aarden wal met houten palissades. Aangenomen moet worden, dat de stadsmuur, waarvan nu nog grote delen aanwezig zijn, grotendeels in de vijftiende eeuw werd gerealiseerd. De bouw van de 1750 meter lange muur werd in gedeelten uitgevoerd. De muur werd niet rondom laag voor laag opgetrokken, maar in gedeelten van 50 meter opgebouwd.

Zo werd de stad na verloop van tijd geheel omgeven door grachten en een bijna twee kilometer lange stadsmuur met daarin drie stadspoorten. In het midden van de vijftiende eeuw was het geschut al zo krachtig dat bakstenen muren er niet tegen bestand waren en aarden wallen weer bescherming moesten bieden.

Na de tachtigjarige oorlog hadden de verdedigingswerken geen militaire functie meer. De muur bleef gehandhaafd als afsluiting van de stad en als tolbarriere. De grond van de aarden wallen werd later gebruikt om een deel van de grachten te dempen en zo meer grond voor boomgaarden en moestuinen te krijgen. 

De historische vereniging verzorgt op zaterdag 10 september - tijdens Open Monumentendag - een stadsmuurwandeling onder deskundige leiding van Arie Verlaan. De Viaanse stadsmuur is uniek en het oudste monument dat zich op Viaanse bodem bevindt. Onder leiding van Verlaan is de stadsmuur in de laatste decennia van de twintigste eeuw gerestaureerd.

De wandeling begint bij mooi weer bij de theekoepel achter de Grote Kerk. Bij minder weer in de Grote Kerk. Vertrek is om 10:00 uur en om 11:30 uur. Iedereen mag deelnemen aan de wandeling, lid of geen lid. Opgeven kan via jwm.smit@casema.nl of 0347-372285.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden