• De Wiel is het nieuwe onderkomen van WHV.
• De Wiel is het nieuwe onderkomen van WHV. Foto: Edwin Westhoff

WHV kijkt terug op geschiedenis

Sport 441 keer gelezen

ASPEREN • De geschiedenis van volleybalvereniging WHV begon in januari 1957 toen op initiatief van de heer E. Stuut een oprichtingsvergadering werd belegd in café De Groot aan de Oranjewal.

"Een groep recreatieve volleyballers binnen de al bestaande gymnastiekvereniging WHV wilde zich afscheiden van de gymnastiekvereniging, terwijl het bestuur van de gymnastiekvereniging pleitte voor een omnivereniging met een overkoepelend bestuur", aldus de jubileumcommissie die in de geschiedenisboeken is gedoken.

Knoop doorgehakt
"De twee partijen kwamen er die vergadering niet uit, maar op 8 juli 1957 werd de knoop definitief doorgehakt en kozen de 24 leden van de nieuwe volleybalvereniging hun eerste bestuur."

Daarin namen plaats E. Herrewijn (voorzitter), A.G. de Kovel (secretaris), mevrouw E. Feunekes (penningmeester) en E. Stuut en A. de Jong als bestuursleden. "In datzelfde jaar werd als publiciteitsstunt een volleybal demonstratiewedstrijd georganiseerd in de Achterstraat."

Competitie
Pas in 1960 nam WHV voor het eerst deel aan de reguliere volleybalcompetitie. Aanvankelijk alleen met een herenteam, maar vanaf 1962 met een heren- en damesteam. De contributie bedroeg fl. 0,40 per week voor volwassenen en 0,25 voor studenten. Omdat voetbalvereniging Asperen nog niet bestond, vormde de voetbaltoto een belangrijke bron van inkomsten.

"De zorgen die het bestuur in die beginjaren kende, verschilden maar weinig van de zorgen van het huidige bestuur: verloop onder leden, het ontbreken van rugnummers met als gevolg boetes, het vinden van trainers, het kweken van een goede teamgeest en het op het laatste moment afzeggen van spelers voor wedstrijden."

Jubileum
Het eerste jubileum werd gevierd met een bezoek aan de eredivisiewedstrijd Orawi- Blokkeer, een groot nationaal toernooi en een gezamenlijke maaltijd.

Bekende namen uit die jaren waren Gert-Jan en Aart van Ochten, Piet Brijder, Koos Gerdessen, Bert en Henk van 't Land, Nico Wieringa en Johan de Kruijk bij de heren en Nel Brouwer, Mien Boon, Corine Beekhuizen, Corrie Blomberg, Loes Hartzema en Rolia Wiggelinkhuizen bij de dames.

Jeugd
Pas aan het eind van de jaren zestig kreeg WHV een jeugdafdeling. "Vanaf dat moment liep het aantal leden snel op naar de 100 en zat WHV in de lift." Het prachtige clubblad 'Touche' zag het daglicht in 1968 onder auspiciën van de heren De Klerk en Oudijk en mevrouw M. Boon.

"De gymnastiekzaal in Asperen puilde uit haar voegen en voldeed niet meer aan de eisen van de NEVOBO voor het eerste herenteam. Vanaf dat moment begon een zwerftocht van vijftien jaar langs sportzalen in Arkel, Vuren, Heukelum, Gorinchem en Leerdam tot 1984 toen Sporthal de Schildkamp werd geopend en we eindelijk weer over een accommodatie beschikten waar alle teams konden spelen en trainen."

Het seizoen 1970-1971 was een van de succesvolste jaren uit de geschiedenis. Van de zeven competitie spelende teams werden er vier kampioen en eindigden er twee als tweede.

Activiteiten
Naast het wedstrijdvolleybal organiseert de vereniging veel activiteiten om de contacten te stimuleren. "Beroemd en berucht is het jaarlijkse WHV-feest, verder is er de volleyballadder, tal van toernooien en de aardbeienverkoop op de Asperse markt."

De leeftijd waarop leden instroomden, ging steeds omlaag. In 1967 bestond de jeugd voornamelijk uit 15-18 jarigen. Vanaf 1987 heeft WHV een mini-afdeling opgezet door Annie Oskam en Ton Dhondt.

Inmiddels heeft het circulatie volleybal zijn intrede gedaan en kan men al vanaf 5 jaar starten bij WHV.

Leden
Telde men bij het 40 -jarig jubileum 150 leden, nu zijn dat er ruim 200. Het aantal teams dat uitkomt in de competitie bedraagt ruim 20. Hoogtepunt uit de afgelopen jaren was het nationaal kampioenschap dat de heren recreanten in september 2014 behaalden.

Het beachvolleybal heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan de sport en het prachtige beachcomplex dat de club in eigen beheer heeft gerealiseerd, behoort tot de mooiste in de omgeving.

Sportcomplex 'De Wiel' zorgt ervoor dat WHV ook de komende jaren een toonaangevende rol blijft spelen in de regio.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 11 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 13 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden