Afbeelding
Foto: aangeleverd

Meer informatie gezocht over oude uurwerken in Dikke Toren

Algemeen 200 keer gelezen

VARIK • De stichting Vrienden van de Oude Toren Varik is op zoek naar mensen die meer afweten van de twee uurwerken die vanaf de twintigste eeuw in de toren hebben gestaan. Beide mechanische klokken staan centraal in een tentoonstelling in de toren die vanaf elke zondag vanaf 20 augustus tot en met zondag 10 september te bewonderen is.

Het betreft een vroeg uurwerk van de firma B. Eijsbouts uit Asten, dat eind negentiende of begin twintigste in de toren heeft gestaan. En het mechanische uurwerk, dat is vervaardigd door de firma Ed. Korfhage & Söhne uit Buer in Duitsland. Dit laatste dateert waarschijnlijk uit 1938, omdat toen een restauratie aan de toren is uitgevoerd.

Het uur- en slagwerk van dit Korfhage-uurwerk is in 2017 nog steeds in gebruik. Alleen de aandrijving ervan is in 2008 volledig gemoderniseerd, omdat het na een onderhoudsbeurt ernstig beschadigd raakte. De oude mechanische aandrijving is inmiddels ook weer helemaal hersteld. Dit dankzij de inspanningen van Peter Kabbes, die secretaris was van de stichting Vrienden van de Oude Toren Varik. Hij vond in eerste instantie Leo Moorman uit Varik bereid om te helpen. Na zijn overlijden werd de klus overgenomen door Johan en Kees Verhagen uit Heesselt. Zij kregen daarbij hulp van Arie Verhagen jr. en Elieg Akkermans van de firma Kleijn- Klouwenberg Boon uit Deventer. Deze firma heeft ook een deel van de kosten gesponserd.

In de tentoonstelling kunnen beide uurwerken lopend worden bewonderd. De geschiedenis van de uurwerken, voor zover die bekend is, wordt toegelicht en de kapotte onderdelen zijn te bezichtigen. Het Stichtingsbestuur hoopt de komende zondagen vele belangstellenden te mogen ontvangen. En wellicht ook mensen die hen meer kunnen vertellen over de uurwerken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden