• Beeldhouwen met Gerard Akerboom is een populaire bezigheid in het Kampeerbosje.
• Beeldhouwen met Gerard Akerboom is een populaire bezigheid in het Kampeerbosje. Foto: Janneke Boogaard

Tien jaar Kampeerbosje Leerdam

Algemeen 480 keer gelezen

LEERDAM • Rustzoekers komen aan hun trekken in het Kampeerbosje net buiten Leerdam. Dit weekend werd het tienjarig bestaan gevierd.

Twee Rotterdamse gezinnen genieten van het buitenleven. Het Kampeerbosje aan het Recht van ter Leede hadden ze gespot via de landelijke organisatie van natuurkampeerterreinen. "Deze plek stond al langer op ons verlanglijstje, vooral omdat je hier ook mag stoken", zegt Janneke, terwijl ze een wafelijzer vult met beslag en boven het vuur houdt.

Liset vult aan: "Het zag er op de website heel leuk uit en in het echt is het alleen nog maar leuker. Jammer dat het een beetje regent dit weekend, maar er staat hier een waterdichte parasol. En iedere plek heeft zijn eigen vaste tafel, dat is heel luxe. Het sanitairgebouw is ook heel prettig, er is een lekkere ruime douche, fijn met kinderen."

Lisabelle (5), Evi (5) en Fabe (3) struinen de hele dag rond. "Ze vroegen wel even waar de speeltuin was. Die is er dus niet, maar je kunt hier overal op het terrein lekker spelen, en vinden ze ook prima."

Brandnetels
Tien jaar geleden baanden Hennie Rietveld en Anita Schaper zich een weg door de brandnetels en schiepen dit paradijs voor kampeerders. "Veel is er niet veranderd in die tijd", concludeert Hennie. De ruime veldjes - vooral niet vierkant - met veel beschutting, de sfeervolle trekkershutten, de tipi en natuurlijk het uitzicht op de weilanden vormen nog steeds de basis.

Zonnepanelen
Toch een nieuwtje: sinds afgelopen winter is het Kampeerbosje helemaal zelfvoorzienend qua stroom. Om de zonnepanelen optimaal te laten renderen, moesten wel een paar bomen gekapt worden. Van de respectabele stammen maakte Hennie walletjes en afscheidingen op het terrein.

Vakantiegevoel
Trekkers die de streek per fiets verkennen, langkampeerders en zelfs mensen die maar een middagje langskomen voelen zich hier op vakantie. Dat weet Gerard Akerboom als geen ander. De Leerdamse beeldhouwer geeft al vanaf het begin twee middagen per week cursus op het terrein. "Als het weer het toelaat, werken we buiten. Dat zorgt voor het gevoel dat je op vakantie bent, samen met de sfeer die Hennie en Anita hier creëren. Je voelt je hier altijd welkom."

Beeldhouwcursus
Tijdens de open dagen van dit weekend werd het werk van zijn cursisten tentoongesteld. "Cursisten blijven gemiddeld vier of vijf jaar. Het is mooi om te zien dat ze steeds meer vaardigheden krijgen om uit te drukken wat ze willen. Hun artistieke niveau ontwikkelt zich", vertelt Akerboom enthousiast.

Maar ook van het werk van beginners wordt hij blij. "Iedereen kan meedoen, ik begeleid beginners op hun eigen niveau. Als je niet veel ervaring hebt, kun je waarschijnlijk nog geen anatomisch verantwoord beeld van een mens maken, maar je kunt ook iets heel moois bereiken als je je laat leiden door de lijnen in een steen. Beginnen met een zachte steensoort is ook aan te raden. Ik probeer de cursisten dan te motiveren om steeds een tandje bij te zetten en weer iets anders te proberen."

Grafsteen
Doordat cursisten zo lang blijven, zijn hechte groepen ontstaan. "Mensen werken hier soms ook aan een grafsteen voor een geliefde. Met een beeld ben je best lang bezig. Daardoor gaat het steeds meer voor je betekenen. En het helpt ook om emoties te verwerken."

Nieuwe opzet: workshops
Ondanks zijn enthousiasme over de langdurige cursus heeft Akerboom het jubileum aangegrepen om de opzet te veranderen. Geen doorlopende cursussen op doordeweekse middagen meer, maar workshops in een weekend. "Ik wil meer mijn handen vrij hebben om zelf te hakken, te tekenen en te schilderen. En in het weekend trek je mensen van allerlei leeftijden; het huidige tijdstip is vooral geschikt voor wat oudere mensen. Een droom van me is om weekends te organiseren met een groep die veel beeldhouwervaring heeft, of juist met een groep pubers."

Hennie en Anita maakt het niet uit, iedereen krijgt van hen een warm welkom. "Wij genieten hier nog elke dag."

Janneke Boogaard

Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard

Afbeelding
• Liset, Goemel, Janneke en Jurgen genieten met hun kinderen Lisabelle, Evi en Fabe van hun kampeerweekend.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto botst tegen boom op Burgemeester Jonkheer Hoeufftlaan in Vianen 112 14 uur geleden
Afbeelding
Stroomstoring in Meerkerk en Noordeloos: 564 huishoudens zonder stroom Nieuws 6 mei, 14:24
• Burgemeester Sjors Fröhlich (vooraan met grijze jas en ambtsketen) gaf op 4 mei een toespraak.
4 mei-toespraak burgemeester Sjors Fröhlich: 'Besef dat we in vrijheid mogen leven steeds groter' Nieuws 6 mei, 11:52

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden