• Vlnr Bettine Sommer, Marjo van Schaik en Bernard Heesen
• Vlnr Bettine Sommer, Marjo van Schaik en Bernard Heesen Foto: Aangeleverd

Ambacht van glasblazen centraal tijdens Cities of Glass

Algemeen 390 keer gelezen

LEERDAM • Bernard Heesen van Glasblazerij De Oude Horn, Bettina Sommer van Royal Leerdam Crystal en Marjo van Schaik van het Nationaal Glasmuseum hebben vorige week dinsdag een maandenlange periode van voorbereiding voor de glasmanifestatie Cities of Glass bezegeld met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

In een krappe tijdsspanne hebben de samenwerkende partners een manifestatie georganiseerd waarin het ambacht glasblazen centraal staat. In de geest van de befaamde manifestatie Glas 86, slaan de meesterglasblazers van de glasfabriek van Royal Crystal Leerdam, Glasblazerij De Oude Horn en Glasblazerij Leerdam opnieuw samen met hun collega's in Nový Bor (Tsjechië) en Venetië (Italië) de handen ineen.

Van 24 juni t/m 8 juli 2017 zullen de internationale meesterglasblazers al hun Leerdamse, Boheemse en Venetiaanse technieken moeten aanwenden om de ontwerpen van beeldend kunstenaars en vormgevers, zoals Berend Strik, Zoro Feigl, Scholtens & Baijings, Anne Wenzel en Hans van Bentem uit vloeibaar glas tot leven te blazen.

Het publiek kan dit spectaculaire samenspel tussen glasblazers en kunstenaars met eigen ogen gade slaan.

Net zoals in 1986 worden de objecten uit deze werkperiode van 8 juli t/m 24 september 2017 tentoongesteld in de ruimtes van KunstFort Asperen.

Als onderdeel van Cities of Glass zijn - eveneens van 8 juli t/m 24 september - in het Nationaal Glasmuseum drie tentoonstellingen te zien: Cities of Glass: glas uit Venetië, Novy Bor en LeerdamBernard Heesen – Van Kleurenpracht tot PronkbokaalA.D. Copier – Lino Tagliapietra.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden