• Een uitvoering van Spirit in de bomvolle sporthal Berenschot met 'juf' Agnes van Hattem.
• Een uitvoering van Spirit in de bomvolle sporthal Berenschot met 'juf' Agnes van Hattem. Foto: Aangeleverd

Sparta en Spirit willen samen voorwaarts

Sportt 772 keer gelezen

LEERDAM • Spirit en Sparta slaan de handen ineen. De verenigingen willen samen de gymsport gaan beoefenen. Voorlopig nog in de verouderde sporthal in Noord, maar een nieuwe hal op het Glaspark is een grote wens. 

Een enquête van de gemeente Leerdam was rond de jaarwisseling het sein om de koppen bij elkaar te steken. Met resultaat. Want na een halfjaar van vergaderen en overleggen, beslissen komende maandag de leden van het 95-jarige Sparta en het 56 jaar jonge Spirit over het voorgenomen huwelijk.

Gymafdeling
Gebogen over de vele dozen met foto's en notulen, maar ook verenigingsvlaggen zien de huidige bestuursleden van beide gymverenigingen het helemaal zitten. "Wij zijn in 1922 opgericht, meneer Brandsma was onze eerste voorzitter", trapt huidig Sparta-preses Henriëtte Hoegee af.

"In de bijna 100 jaar oude notulen van voetbalvereniging Sparta (later Leerdam Sport'55 - TS) staat beschreven dat er kansen moesten worden geboden aan alle leden om zich te ontwikkelen tot een allround sportman. Voor een gulden per jaar konden voetballers lid worden van de op te richten gymafdeling. Vaak werd het voetbalveld gebruikt voor uitvoeringen in de open lucht."

Voorwaarts
Een tweede gymvereniging was geboren. Want met Voorwaarts (opgericht in 1890 en begin jaren '90 ter ziele gegaan - TS) had Leerdam al een aantal fanatieke turnsters binnen haar stadsgrenzen.

"Begin jaren '60 kwam er een derde bij", vult Anita Alting van Spirit aan.

"Naar 'goed' voorbeeld van LRC was er ook onder de vele kerkgenootschappen in Leerdam behoefte aan een Christelijke Gymvereniging. En Spirit zag het levenslicht, met de bijbel als uitgangspunt. Want ik weet nog goed dat elke bestuursvergadering werd geopend met het lezen van een stukje tekst uit de bijbel. De grote uitvoering werd, tot eind vorige eeuw, standaard begonnen met een gebed door de voorzitter."

Enquête
Tijden veranderen en dus is de tijd rijp voor het samengaan van beide gymverenigingen. Het vinden van deskundige begeleiding tijdens de trainingsavonden, maar ook bestuursleden voor de in totaal meer dan 250 leden werd steeds moeilijker.

"Afgelopen jaar kregen we een enquête van de gemeente Leerdam met onder andere de vraag of wij knelpunten zagen. Sparta heeft met ons contact gezocht, want het is natuurlijk niet handig om los van elkaar het vragenformulier in te vullen. Gekscherend hebben we, na verzending van de stukken, afgesproken na te denken om samen te gaan", herinnert Martine van den Berg, secretaris van Spirit, zich.

Moeite
"Oudere leden hebben er best moeite mee. 'Ik stem met mijn verstand vóór de fusie, maar niet op gevoel', liet één van onze ereleden onlangs weten", lachen Henriëtte Hoegee en Corine de Heer in koor.

"Als jongeren moeten we realistisch zijn. Het is steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Verder is onze gymzaal in West sterk verouderd en dat geldt ook voor het materiaal. Eigenlijk is het onverantwoord om de gymsport nog te beoefenen."

"Sparta en Spirit hebben voorzichtig eerst hun leiding en later hun leden gepolst. Onder andere door in maart een algemene ledenvergadering uit te schrijven. Na positieve berichten zijn we verder aan de slag gegaan en hopen we maandag 26 juni gezamenlijk te besluiten tot het samengaan van beide verenigingen. Op neutraal terrein. Leerdam Sport is gastheer tijdens de gezamenlijke en historische ledenvergadering."

Nieuwe naam en clubkleuren
Er is al veel werk verricht. "Ook bij ons ligt het best gevoelig, maar we hebben goede hoop dat onze leden instemmen", denkt Spirit-voorzitter Jacqueline Vonk.

"Naast het fusievoorstel moet er ook worden besloten over de samenstelling van het nieuwe bestuur en de hoogte van de contributiegelden. Maar natuurlijk ook over de naam en de kleur van de nieuwe club. De leden kunnen kiezen uit vier namen: de Samensprong, Glasstad Leerdam, 2Turn en Door Samenwerking Sterk. We gaan het zien. Ongetwijfeld zal het groen van Spirit en Sparta-blauw tot mooie turnpakjes leiden."

Zondagsrust
De dames van beide gymclubs laten in ieder geval het goede voorbeeld zien. Ook richting gemeente Leerdam. "Iedereen is bij ons welkom, ook niet-Leerdammers. Natuurlijk wordt de christelijke achtergrond gerespecteerd. Zo zullen er op zondag nooit activiteiten plaatsvinden en zelfs mail wordt op deze dag niet verzonden."

"Het gezamenlijke lesrooster na de zomervakantie is in concept gereed en zal, na instemming op 26 juni, met ingang van het nieuwe seizoen in werking treden. De jeugd wordt dan al gemixed, de ouderen blijven voorlopig nog wel op hun vertrouwde sportavond. In tegenstelling tot de voetbalverenigingen willen wij wel fuseren. Nu maar hopen dat het gemeentebestuur ons een mooi huwelijkskado wil geven. Een nieuwe multifunctionele sporthal op het Glaspark zou fantastisch zijn."

Theo Sprong

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden