• De bewoners van de Lingebolder en hun begeleiders gaan vanaf 22 mei in het dorpshuis aan de slag.
• De bewoners van de Lingebolder en hun begeleiders gaan vanaf 22 mei in het dorpshuis aan de slag.

ASVZ runt Heukelumse huiskamer

Algemeen 1.553 keer gelezen

HEUKELUM • Marcel, Henk, Jofrey, Jordy en Sander gaan vanaf 22 mei met hun begeleiders de huiskamer van het Heukelumse dorpshuis bemannen. Een uitkomst voor henzelf, de stichting Heukelum Aktief en de inwoners van Heukelum.

"Een geschenk uit de hemel", zo noemt Hans van Dijk van Heukelum Aktief het telefoontje dat hij kreeg van dorpsgenoot Marianne Kleppe, die werkt bij zorgorganisatie ASVZ.

Zinvolle dagbesteding
Kleppe: "Wij willen onze cliënten graag een zinvolle dagbesteding geven. Iets waarmee ze een bijdrage leveren aan de maatschappij, bijvoorbeeld voor eenzame ouderen. Toen ik hoorde dat de beheerster van het nieuwe dorpshuis stopte, heb ik gepolst of wij daarin iets konden betekenen."

Welzijn
Van Dijk: "Dat past naadloos in onze doelstellingen. Welzijnsactiviteiten staan hoog in onze doelstellingen. We waren het dan ook in vijf minuten eens."

De uitwerking vergde wat meer tijd, maar vanaf 22 mei zijn de nieuwe medewerkers elke werkdag van 10.00-15.30 uur in De Krakeling te vinden. Ouderen uit het tegenover gelegen seniorencomplex, andere inwoners en toeristen kunnen er koffie drinken of een keuze maken uit de eenvoudige lunchkaart. De eerste week krijgen bezoekers een Heukelumse krakeling gratis bij een kopje koffie of thee.

Bakkerij Lingebolder
"Het brood en lekkers voor bij de koffie komt uit de bakkerij van de Lingebolder, verder willen we samenwerken met de Coöp hier in Heukelum", zegt Kleppe.

Terras
Bij mooi weer is het terras geopend. "We hopen dat in de zomer de loop erin komt en dat de mensen daarna blijven komen. Natuurlijk heeft niet iedereen er behoefte aan, maar ons doel is dat we nog dit jaar alle eenzame mensen in Heukelum bereikt hebben. Daarna kunnen we misschien ook andere activiteiten organiseren, zoals een spelletjesmiddag."

Wijde wereld
Voor de cliënten van ASVZ is het een hele stap om vanuit de bescherming van de Lingebolder 'de wijde wereld' in te gaan. Ook de Heukelummers moeten er wellicht even aan wennen. "De eerste reacties zijn positief, dat merkten we tijdens het flyeren", vertelt Mariska van der Werff, ook werkzaam bij ASVZ en woonachtig in Heukelum.

Bestellingen opnemen, flyeren: de vijf mannen - later worden dat er mogelijk zeven - zijn multi-inzetbaar. "Wie weet kunnen ze ook een boodschap doen of het plastic afval buiten zetten voor de ouderen. Plannen genoeg, maar we gaan eerst rustig opstarten."

Nieuwe beheerder
De nieuwe dorpshuisbeheerster Mariëlle Vos oefent intussen druk op de namen. Het gaat nog wel eens mis, tot hilariteit van Henk en Sander, die haar flink inpeperen dat ze hen door elkaar heeft gehaald. "Ik doe mijn best en ben er helemaal klaar voor om gezamenlijk de boel op te starten", zegt Vos lachend.

Dat laatste geldt voor alle betrokkenen. Op de vraag of ze er zin in hebben, volgt in elk geval bij Marcel een brede lach en een volmondig 'ja!'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden