• De onthulling van de plaquette door mr. Pieter van Vollenhoven, samen met Mara Barrett en Doreen Scarff.
• De onthulling van de plaquette door mr. Pieter van Vollenhoven, samen met Mara Barrett en Doreen Scarff.

Van Vollenhoven opent WOII en Vliegeniersmuseum

Algemeen 365 keer gelezen

LINGEWAAL • Prof. mr. Pieter van Vollenhoven heeft woensdagmiddag onder een strakblauwe hemel het WOII en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren geopend.

Het museum vormt samen met een herinneringsroute een eerbetoon aan de bemanning van zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op grondgebied van de huidige gemeente Lingewaal.

Het museum toont onder andere vliegtuigonderdelen en persoonlijke spullen van de geallieerde vliegeniers uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen en Nieuw-Zeeland. Vier van de zeven bemanningsleden kwamen om, twee werden krijgsgevangenen gemaakt en één wordt nog steeds vermist.

Zeven geallieerde vliegeniers
Het museum toont de oorlogsgeschiedenissen van zeven geallieerde vliegeniers. Robert Martin (USA), Benjamin Frank Reynolds  (GB), John Douglas Phillips (GB) en John Davis Lunn (Nieuw-Zeeland) die in Lingewaal hun leven hebben verloren, Basil Henry Scarff (GB) en Richard Edward Brown (USA) werden krijgsgevangen gemaakt. Van de Pool Ryszard Lewczynski, die door de bezetter gevangen werd genomen, maar van wie sindsdien nog altijd elk spoor ontbreekt. Woensdag waren maar liefst zestig nabestaanden van de vliegeniers aanwezig tijdens de officiële opening. "U brengt de mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gevochten, weer heel dicht bij ons", zei burgemeester Loes van Ruijven in haar toespraak.

Historische verenigingen
Het WOII en Vliegeniersmuseum is gerealiseerd door de stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL), een particulier initiatief van vertegenwoordigers van vier historische- en geschiedkundige verenigingen uit Lingewaal. Initiatiefnemer is Pieter den Tek. "Tot voor kort wisten weinig mensen dat vliegeniers boven de hoofden van de mensen hier een strijd op leven en dood uitvochten. Jonge mannen van net in de twintig die om het leven kwamen of gevangen werden genomen. Duizend kilometers ver van hun land. In diezelfde polders waar wij elke dag wandelen en fietsen heeft zich een drama afgespeeld zonder dat wij het echt wisten. De namen zijn nu wel bekend, op een manier waar we echt trots op mogen zijn."

Educatie
De stichting heeft tot doel de geschiedenis door te geven aan volgende generaties en heeft daarvoor een digitaal lesprogramma voor basisscholen en een historische fietsroute ontwikkeld. Via een app op de smartphone voert deze route langs meer dan twintig locaties met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, waaronder de neergestorte vliegtuigen. Burgemeester Loes van Ruijven gaf aan dat ze vooral de educatieve doelstelling buitengewoon belangrijk vindt. "Juist in deze tijd waarin onze democratische waarden soms danig op de proef worden gesteld, bijvoorbeeld in de discussies over de opvang van vluchtelingen uit diverse oorlogsgebieden, is het van groot belang dat wij de generaties na ons blijven vertellen dat onze vrijheid en onze democratie zwaar bevochten zijn. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, maar dat is niet gemakkelijk te beseffen wanneer je in vrijheid bent geboren en opgegroeid."

Naast Den Tek, Van Vollenhoven enVan Ruijven werd ook het woord gevoerd door Paul Brown, namens de familieleden van de vliegeniers.

Indrukwekkend was woensdag het moment waarop zes vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog over het fortterrein vlogen. De Fanfare Bereden Wapens speelde vervolgens de volkskiederen van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Polen, Nieuw Zeeland en Nederland. Daarna volgde de onthulling van de plaquette door Van Vollenhoven samen met Mara Barrett, de zus van de omgekomen Nieuw-Zeelandse piloot Jack Lunn en Doreen Scarff, de vrouw van de Britse piloot Basil Scarff. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden