Geronimo en Kin Ho:
Geronimo en Kin Ho: "Een flagshipstore is onze ultieme droom."

Lange rijen voor Ninetyfour in Leerdam

Algemeen 4.530 keer gelezen

LEERDAM • Streetwearlabel Ninetyfour opende zaterdag een pop-up store in de Leerdamse Kerkstraat. Eenmalig. Drommen klanten stroomden de winkel binnen.

Harde beats rollen door het winkelcentrum en worden door de harde wind tientallen meters verder de straten ingeblazen. In de pop-up store van Ninetyfour in de Kerkstraat 17 kun je over de hoofden lopen, zo druk is het. De klandizie voor de voornamelijk zwarte en af en toe witte broeken, jacks, hoodies, t-shirts en caps is uit het hele land afgereisd naar Leerdam. "Groningen, Zeeland, Limburg, uit alle hoeken zijn ze vandaag gekomen", glundert Geronimo Tuhumena, één van de founders van het kledinglabel. Ninetyfour is vandaag eenmalig, en slechts zes uurtjes, geopend.

Het begon vier jaar geleden in Leerdam-Noord. Tuhumena (grafisch designer) en zijn maatje Kin Ho Cheung (webdesigner) besloten om streetwear te ontwerpen. Ninetyfour is afgeleid van het jaar waarin ze elkaar op de Leerdamse kleuterschool leerden kennen. Sindsdien is het tweetal onafscheidelijk. Dat de kleding voor negentig procent uit zwart en wit bestaat heeft zo z'n redenen. "Ik ben zelf van Molukse afkomst en Kin Ho is van Chinese komaf. Onze vrienden waren Turken, Somaliërs maar ook Nederlanders. Je kunt best kiezen voor rood of geel, maar dan maak je keuzes en sluit je andere kleuren uit. Zwart-wit is neutraal, onpartijdig, emotieloos."

De door Tuhumena ingehuurde videoproducent krijgt deze zaterdag uitbetaald in natura. In het provisorisch ingerichte magazijntje achterin de winkel snuffelt hij in dozen en vist wat kledingstukken op. "Ik hou van de minimalistische uitstraling", bekent hij. "Het is wat deze streetwear onderscheidt van andere merken." Geronimo toont een cap die in een gelimiteerde oplage op de markt verkrijgbaar is. Opvallend is de rafelige witte opdruk – destroy in het jargon van de fashion designers. Wat ook in het oog springt is de schijnbaar nonchalant aangebrachte strook grijze duct tape. "Dat is toch anders dan anders", grijnst Geronimo zijn witte tanden bloot. De cameraman vertrekt weer, de tas gevuld. Geronimo zwaait hem na. "We connecten", klinkt het kameraadschappelijk.

Vriendschap is wat dragers van Ninetyfour met elkaar verbindt, benadrukt Geronimo. Jongeren (het is voornamelijk de leeftijdsklasse tussen achttien en dertig jaar die voor het label valt) die in het bezit zijn van Ninetyfour-broeken of -hoodies groeten elkaar door het hele land, zonder dat ze elkaar kennen. De tagline onder het merk luidt A best friends label; achterop een hoodie prijkt Friends become family. "We gaan als vrienden met elkaar om, we zijn in feite familie van elkaar", verduidelijkt Geronimo. Hij voegt de daad bij het woord door bezoekers in de winkel steevast te knuffelen en te begroeten alsof hij verloren zoons in de armen sluit.

Ninetyfour timmert stevig aan de weg. Twee winkels in Nederland hebben het label in hun assortiment opgenomen. Dat geldt inmiddels ook voor kledingzaken in het Zwitserse Zürich en in Tokio. De twee twintigers willen de wereld veroveren. "Onze toekomst ligt vooral buiten Nederland", zegt Kin Ho die meer is van de financiën en strategische beslissingen. "We zijn begonnen met drie of vier producten en hebben er momenteel 25. Dat aantal groeit nog steeds. Af en toe doen we er ook een gekleurd kledingstuk tussen. Dat is een beetje afhankelijk van de mode van dat moment. Als we een gele hoodie hebben posten we foto's op Instagram. Je kunt aan het aantal likes wel zien of zoiets in de smaak valt of niet."

Kin Ho deed drie pogingen om een hbo-opleiding af te ronden, maar de drukte van zijn business verhinderde dat hij zijn propedeuse haalde. Geronimo zegde onlangs zijn fulltimebaan op om zich volledig aan Ninetyfour te wijden. "Onze ultieme droom is een flagshipstore waar je alles van onze streetwear kunt zien, gecombineerd met een restaurant. Lekker kleding passen, afrekenen en een hapje eten."

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto botst tegen boom op Burgemeester Jonkheer Hoeufftlaan in Vianen 112 11 uur geleden
Afbeelding
Stroomstoring in Meerkerk en Noordeloos: 564 huishoudens zonder stroom Nieuws 6 mei, 14:24
• Burgemeester Sjors Fröhlich (vooraan met grijze jas en ambtsketen) gaf op 4 mei een toespraak.
4 mei-toespraak burgemeester Sjors Fröhlich: 'Besef dat we in vrijheid mogen leven steeds groter' Nieuws 6 mei, 11:52

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden