Afbeelding

Buddy: een buurthulpproject van twee twintigers in Deil

Algemeen 1.056 keer gelezen

DEIL • Met hun net gelanceerde project Buddy willen de Deilse twintigers Floris Rademaker en Maxim Westbroek de saamhorigheid in Deil vergroten.

Als kind had Floris Rademaker een oppas voor wie niets te dol was. Hij kreeg volop aandacht. "Ik voelde me vroeger erg bevoorrecht dat ik een oppas had die echt dingen met mij ondernam. Ze ging met me voetballen, maar ook legoën en tekenen." Vanaf zijn zestiende ging Floris zelf oppassen. "Ik probeerde dat net zo in te vullen." Dat werd een succes.

Maar Floris bedacht: het zou mooi zijn als het hele dorp kon profiteren. Toen werd Maxim Westbroek bij het project betrokken en groeide het uit tot een veel grootsere onderneming. "Het is eigenlijk een soort buurthulp geworden. We hebben er naast oppassen, ook de diensten 'klusjes' en 'gezelschap' aan toegevoegd." Onderliggend streven: de sociale cohesie in het dorp te vergroten.

Hoe het werkt: Maxim en Floris hebben inmiddels een heel rijtje buddies verzamelt, die beschikbaar zijn voor kleine klusjes in het dorp. Het gaat – nu nog – uitsluitend om jongeren, zeventien in totaal. Floris is met zijn 23 jaar de oudste. De jongste is zestien. "Het zijn allemaal jongeren waarvan wij denken dat zij nét dat stapje extra kunnen zetten dat nodig is." Mensen uit het dorp kunnen Buddy inschakelen voor tal van klusjes, tegen een tarief van vijf euro per uur.

"Laatst heeft een buddy een oudere mevrouw geholpen met haar huistelefoon, ze snapte niet hoe het werkte. Ik heb zelf met een verhuizing mee kunnen helpen." Maar Buddy wil er ook zijn voor de mantelzorgers in Deil. "Stel, er is een man die eigenlijk niet alleen thuis kan blijven, maar zijn vrouw wil even de deur uit voor een boodschap. Dan is het toch fijn dat je iemand kan bellen die even op kan passen. Die even een praatje komt maken, koffie zet."

Eenzaamheid
Floris denkt dat Buddy de saamhorigheid in het dorp kan vergroten, wellicht de eenzaamheid onder ouderen wat kan bestrijden. "Deil is een hecht dorp, maar het kan altijd beter. Jong kent oud niet meer en oud kent jong niet meer, dat horen we de laatste tijd vaak. We denken dat project Buddy ook daarbij helpt." Sowieso kunnen ouderen zich ook bij Floris en Maxim aanmelden als buddy. "Mensen die nu thuis zitten en graag bezig zijn. Stel, een oudere man die nu met pensioen is, maar altijd timmerman is geweest. Daar zijn echt wel klusjes voor."

Overigens onderstreept Floris wel dat hij altijd kijkt welke buddy in zijn poule geschikt is voor welke opdracht. "Betrouwbaarheid vinden we erg belangrijk. We kijken bij de opdrachten die we krijgen wel of we dat kunnen. Als er professionele ervaring voor nodig is, doen we het niet."

Toen Floris onlangs het project Buddy toelichtte tijdens het Dorpsontmoetingspunt in Deil, oogstte hij enthousiaste reacties bij de aanwezige ouderen. "Na mijn presentatie stond er een vrouw op die zei dat ze het 'helemaal geweldig' vond. Dat was fijn om te horen." Mensen die een klus hebben voor een buddy kunnen contact opnemen via 06-11205483. Er is inmiddels ook een website, daar is meer informatie over het net gestarte initiatief te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 3 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 5 uur geleden
• Fenne las zelfverzekerd en rustig voor.
Fenne uit Ameide wint regiofinale voorleeswedstrijd en plaatst zich voor provinciale finale Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden