• Zo'n 220 scholieren uit Leerdam en Lingewaal wandelen voor water.
• Zo'n 220 scholieren uit Leerdam en Lingewaal wandelen voor water. Foto: Nico van Ganzewinkel

Actie Wandelen voor Water: 10.000 euro

Algemeen 267 keer gelezen

LEERDAM • De actie 'Wandelen voor Water' van de Rotaryclub Leerdam en omgeving is woensdag een doorslaand succes geworden. Leerlingen van zes basisscholen brachten via sponsors 5.800 euro bijeen. Door extra sponsorbijdragen en een subsidie van 40% van de opbrengst door Aqua for All kan voor 10.000 euro aan waterfilters worden gekocht.

Zo'n 220 kinderen uit de groepen 6,7 en 8 van zes basisscholen uit Leerdam en Lingewaal deden aan de wandeling van ruim zes kilometer mee. Daarbij droegen ze rugzakken met vier flessen van anderhalve liter water – in totaal een gewicht van pakweg zes kilo. Zo maken de kinderen mee wat kinderen en vrouwen in Ethiopië dagelijks moeten doen om aan water te komen.

Zonnetje
Rond negen uur is het een drukte van belang op het parkeerterrein naast de Roeivereniging aan de Lingedijk. Het zonnetje schijnt vrolijk. "Het regent gelukkig niet. Ik heb er zin in. Beter dan een morgen op school", lacht een jongen. Er worden volop foto's gemaakt, leden van de Rotary zorgen dat de leerlingen bij de weg vandaan blijven.

De El Boukhari en de Julianaschool uit Leerdam en De Wegwijzer uit Heukelum, De Spiegelhof uit Herwijnen en De Open Poort uit Asperen zijn al present, even later komen ook de leerlingen van De Hobbitstee aanfietsen.

Geblesseerd
De speaker knoopt gesprekjes aan met de leerlingen. "Ik doe niet mee", vertelt een meisje. "Die tas met water is zeker te zwaar", grapt de 'spreekstalmeester'. Maar dat valt mee: "Nee, ik ben met turnen van de evenwichtsbalk gevallen."

De deelnemers zijn goed voorbereid op de actie. "We hebben op school les gehad over Ethiopië. We hebben ongeveer 1000 euro opgehaald, daarvan kunnen we 64 waterfilters kopen", vertelt een leerling trots.

Aboutaleb
Burgemeester Tjerk Bruinsma van Leerdam voorspelt dat de leerlingen een stevige wandeling voor de boeg hebben. "Jullie hebben nu volop energie, maar dat water gaat best zwaar wegen." Bruinsma wijst op burgemeester Aboutaleb van Rotterdam die in zijn jeugd in het Rifgebergte in Marokko voor zijn familie water haalde.

"Elke dag tien liter. Daardoor is hij heel sterk geworden. Geweldig dat jullie vandaag meedoen."

Geweldig
Burgemeester Loes van Ruijven van Lingewaal vertelt dat de eerste twee wandelingen in Asperen werden gehouden. "Vandaag lopen we in Leerdam. Geweldig dat er zoveel leerlingen meewerken aan dit goede doel, ook nieuwe scholen doen mee."

Leerlingen laten haar weten wat ze op school over Ethiopië hebben geleerd. "We hebben foto's gezien. De mensen hebben geen schone wc's, ze maken zelf hun huizen en moeten een eind lopen voor een klein beetje water."

Aftellen
Een leerling is benieuwd welke school het meeste geld heeft opgehaald. "Dat horen jullie straks. We gaan nu eerst lopen", houdt de organisatie zich op de vlakte.

Na het aftellen tot nul – 'tien, negen, acht' – gaat de stoet op weg. Projectleider Eef de Jong ziet het spul lachend aan zich voorbij trekken. Vertelt enthousiast over het dubbele doel van deze dag: er wordt geld opgehaald voor het goede doel en kinderen worden bewust van het feit dat mensen elders in de wereld het heel wat minder hebben dan zij.

Sparen
Hij vertelt dat de mensen voor wie de waterfilters bedoeld zijn ook een opdracht krijgen. "Ze sparen elke week een kleinigheid, zodat ze straks geld genoeg hebben om de filters te vervangen. Zo worden ze bij hun eigen toekomst betrokken."

Komend najaar gaat de Rotary de deelnemende scholen langs om te vertellen wat er met het geld is gebeurd. "En om te vragen of ze volgend jaar weer mee willen doen. Het enthousiasme bij de scholen is gelukkig groot."

Intussen slingert de stoet door Leerdam-West. Een enkeling puft en zucht,over het algemeen zit de stemming er prima in. "Net de Avondvierdaagse."

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden