Afbeelding

Leerdams PvdA-raadslid Zeynal Tosun overleden

Algemeen 2.700 keer gelezen

LEERDAM • Het Leerdamse PvdA-raadslid Zeynal Tosun is dinsdagavond laat overleden. Tosun maakte vanaf maart 2002 deel uit van de gemeenteraad. Hij werd vorige maand 70 jaar. 

Tosun overleed aan een hartstilstand, reanimatie mocht niet meer baten. 

Geschokt
Een groot aantal inwoners, collega-raadsleden en partijgenoten reageert via de sociale media geschokt op het onverwachte overlijden van de sociaal-democraat. "Zeynal, we zullen je ontzettend missen", schrijft PvdA-fractieleidster Christel van 't Pad op facebook.  

Tosun was onderwijzer en gaf ook in Leerdam jarenlang diverse cursussen. Hij werd geboren in Midyat in het oosten van Turkije en studeerde in Ankara op de Middel East Universiteit. Hij was getrouwd en had vier kinderen.

Goed voorbeeld
Op de website van de plaatselijke PvdA vertelt hij waarom hij destijds de politiek in ging. "Dat kwam door mijn werk als onderwijzer. Ik wilde altijd een goed voorbeeld zijn voor mijn leerlingen. Ik wil mijn kennis, energie en tijd met de burgers delen en positieve contacten onderhouden. Mijn drijfveer is dat alle burgers in vrede met elkaar leven en wij het daartoe moeten stimuleren."

Overtuiging
Zeynal Tosun had als raadslid onder meer wijk- en buurtbeheer, sociale cohesie en onderwijs in zijn portefeuille. Hij voerde vaak en vol overtuiging het woord over deze onderwerpen. Hij was daarbij altijd zeer hoffelijk en begon bijna al zijn bijdragen met 'dank u wel'.

Bovendien hadden veel van zijn toespraken meer het karakter van een persoonlijk 'getuigenis' dan van een politieke verklaring, waarbij steevast zijn grote gedrevenheid en betrokkenheid bij de gemeenschap doorklonk.  

In een reactie wijst de Leerdamse PvdA op die eigenschap. "Iedere keer opnieuw toonde hij zijn grote sociaal-democratische hart voor vele groepen. Vooral de Turkse gemeenschap en de jongeren lagen hem na aan het hart. We zullen hem erg missen."

Lieve man
Fractieleidster Christel van 't Pad zag Zeynal Tosun maandagavond nog bij de ledenvergadering van de PvdA. Daarvoor was hij aanwezig bij de ondertekening van het Leerdamse Armoedepact.

"Het was zo'n lieve, warme man. Hij zette zich in om voor iedereen dingen te regelen om zo het beste in mensen boven te halen."

Zeynal Tosun wordt vandaag (woensdag) na het middaggebed van 13:00 uur herdacht bij de Anadolu Moskee.     

André Bijl

Tosun was afgelopen week nog te zien in een reportage van Nieuwsuur, waarin hij inging op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen:

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 5 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 7 uur geleden
• Fenne las zelfverzekerd en rustig voor.
Fenne uit Ameide wint regiofinale voorleeswedstrijd en plaatst zich voor provinciale finale Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden