• Tom de Ridder staat al met spa in de aanslag op 't Kempke.
• Tom de Ridder staat al met spa in de aanslag op 't Kempke. Foto: Mari van Hattem

Haaften wil 't Kempke weer plat

Algemeen 1.221 keer gelezen

HAAFTEN • Tom de Ridder uit Haaften is een petitie gestart om 't Kempke weer geschikt te maken voor festiviteiten. Maar volgens de gemeente is het gebied nodig voor waterberging.

'Maak 't Kempke weer plat' heet de online petitie van De Ridder. Hij mist, net als veel dorpsgenoten, de centrale ontmoetingsplek in Haaften. "Er is nu een geul en een heuvel aangelegd, waardoor er geen tent meer kan staan. Vooral voor het jaarlijkse zomerfeest is dat echt heel jammer." De nieuwe locatie bij de Burcht van Haeften trekt volgens De Ridder minder mensen.

Nilco van Housselt is bestuurslid van de Oranjevereniging. "Ik ga er natuurlijk niet alleen over, maar ik zou de eerste zijn die de feesttent terug zou zetten op 't Kempke. Als we daar tenminste een vergunning zouden krijgen, want ik heb het idee dat de gemeente het zomerfeest ook wilde verplaatsen naar de rand van het dorp vanwege overlast."

Klimaatverandering
Volgens woordvoerder Harry de Bont van de gemeente Neerijnen is dat laatste niet het geval, maar is klimaatverandering met hevige piekbuien de 'boosdoener'. In Haaften is volgens de gemeente weinig andere ruimte beschikbaar dan 't Kempke. In 2013 besloot de gemeente daarom om het evenemententerrein op te heffen en alle activiteiten naar het terrein rond het nieuwe Kulturhus te verplaatsen.

Tom de Ridder heeft er zijn vraagtekens bij. "Ik heb nog nooit water in de geul op 't Kempke zien staan." Dat klopt, zegt De Bont: "Gelukkig voor Haaften is er tot op heden nog geen extreme regenbui geweest. Diverse andere dorpen hebben te kampen gehad met water in kelders en huizen. 't Kempke draagt bij aan beperking van overlast voor de inwoners."

Handtekeningen
De handtekeningen onder de petitie druppelen intussen gestaag binnen. Maar een hele andere invulling van het groene hart van Haaften zit er niet in. Na de herinrichting van het terrein heeft de gemeente in een flink aantal straten een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Het regenwater dat op de straten, woningen en tuinen valt, wordt sindsdien afgevoerd naar de watergangen die aansluiten op 't Kempke. Daarmee is de bergingsruimte daar nog belangrijker geworden.

Ruimte voor groei
De Oranjevereniging is op zich tevreden met de nieuwe locatie bij de Burcht. "Weliswaar iets verder gelegen uit het dorp maar met de eindrealisatie van Haaften Noord nog steeds centraal en bereikbaar. Een verharde ondergrond, verlichting en ook een terrein waar de kermis ruimer opgezet kan worden en waar de komende jaren verdere groei gerealiseerd kan worden."

Saamhorigheid
Wel blijft het nog zoeken naar de oude vertrouwde saamhorigheid. "Op 't Kempke had je dat automatisch, daar was alles dicht bij elkaar. De jaarmarkt groeit gelukkig weer wat", zegt Nilco van Housselt. "Dit jaar wordt de situatie weer iets anders, doordat het horecaplein bij het Kulturhus komt. Daardoor verplaatsen we de markt ook meer die kant op. De eerste kraampjes komen nu iets voorbij De Wittenberg te staan."

Van Housselt relativeert overigens het effect van de locatie op het zomerfeest. "Ik denk dat tentfeesten gewoon minder populair zijn bij jongeren dan een aantal jaar geleden."

Balletje trappen
Dat er nu helemaal niks met 't Kempke te beginnen is, zoals De Ridder stelt, bestrijdt De Bont. "In het midden is een open ruimte gehandhaafd, waar kinderen een balletje kunnen trappen. De kinderspeeltuin is gebleven. En er is een trapveldje gekomen naast de Burcht van Haeften." De gemeente wil best blijven praten over ideeën voor 't Kempke, "maar wel rekening houdend met de waterbergingsfunctie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden