Afbeelding

PVV sterk in GNL-gemeenten 

Algemeen Fusie GNL 321 keer gelezen

REGIO • De PVV is in gemeenten Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen opvallend sterk, zo blijkt uit de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Vooral in Neerijnen. Daar scoorde de partij van Geert Wilders afgelopen woensdag maar liefst 17,3 procent van de stemmen. Landelijk gezien kreeg de partij 13 procent van de stemmen. Een analyse van de stemverhoudingen in een toekomstige fusiegemeente. 

Ook in Lingewaal is de partij van Geert Wilders sterk met 16,4 procent van de stemmen. Het CDA was in deze gemeente echter nóg sterker en wist met 16,9 procent van de stemmen de tweede partij te worden achter VVD waar 22,6 procent van de Lingewaalse stemmen heenging. In Geldermalsen kreeg PVV 16,5 procent van de stemmen, waarmee ze de tweede partij in die gemeente werd. 

In zowel Lingewaal, Neerijnen als Geldermalsen werd VVD de eerste partij. De liberalen verloren in elke gemeente stemmen, overeenkomstig het landelijke beeld. Maar vooral in Geldermalsen is het verlies pijnlijk: de liberalen waren vier jaar geleden met 34,6 procent van de stemmen heer en meester in de fruitgemeente. Dit jaar bleef de partij steken op 25,4 procent. Saillant detail: vier jaar geleden kreeg de PVV in dezelfde gemeente nog maar een slordige tien procent van de stemmen, dat is dit jaar met ruim zestien procent dus veel meer. 

Ook de SGP is van oudsher sterk in zowel Neerijnen als Geldermalsen. De partij krijgt er respectievelijk 12,1 procent en 10 procent van de stemmen. Landelijk gezien kreeg de partij van Kees van der Staaij 2,1 procent van de stemmen. De SGP is in Lingewaal niet zo sterk als bij haar fusiepartners, maar met 5,5 procent mag de partij daar ook niet klagen. ChristenUnie is in Lingewaal juist sterker met 7,4 procent van de stemmen – landelijk: 3,4 procent van de stemmen. Terwijl deze partij juist in Geldermalsen en Neerijnen met respectievelijk 2,5 en 3,5 procent van de stemmen weer niet bijster populair is. 

Ook in deze regio moet de PvdA flink inleveren. De partij krijgt in Geldermalsen nog maar 4,2 procent van de stemmen, dit was in 2012 nog 18 procent. In Lingewaal krijgt de partij nog 5,7 procent van de stemmen, overeenkomstig het landelijke stempercentage. In Neerijnen moet de partij het doen met 4,8 procent. 

Van het landelijke succes van GroenLinks is in Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen ondertussen niets terug te zien, de partij weet maar vier of vijf procent van de stemmen binnen te halen in deze gemeenten (landelijk levert het Jesse Klaver-effect 9,1 procent van de stemmen op). Wel groeide de linkse partij in vier jaar tijd rap in de regio, zoals bijvoorbeeld in Lingewaal te zien is: van 1,1 procent van de stemmen in 2012 tot 4,7 procent nu. Wellicht heeft het achterblijven van het GroenLinks-succes in de GNL-gemeenten te maken met het gegeven dat GroenLinks hier geen partijen in de gemeenteraden heeft. 

Een andere partij die in Neerijnen en Lingewaal niet is terug te vinden in de gemeenteraad is D66, toch weet de partij in Lingewaal en Neerijnen respectievelijk 7,4 en 7,2 procent van de stemmen te halen. In Geldermalsen krijgt de partij 8,7 procent van de stemmen. Landelijk is dat 12,2 procent.  
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden