Afbeelding
Foto: Stockfoto

Raad Lingewaal: 'meer woningen in de dorpen'

Algemeen Fusie GNL 324 keer gelezen

LINGEWAAL • In de herindelingsplannen voor de nieuwe fusiegemeente GNL (Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal) moet de uitdrukkelijke wens voor kleinschalige uitbreiding van koop- en betaalbare sociale huurwoningen in de kernen worden opgenomen. Een door alle fracties ondertekende motie met die strekking werd donderdagavond unaniem aangenomen in de gemeenteraad van Lingewaal.

De raad roept het college in de motie op alles in het werk te stellen om hiervoor binnen de regio Rivierenland en bij de provincie Gelderland draagvlak en ruimte te creëren.

Initiatiefnemer van de motie was ChristenUnie-fractievoorzitter Fred Temminck. Volgens hem biedt de regionale woonagenda momenteel weinig ruimte voor kleinschalig uitbreiden van woningbouw in de kleine kernen.

"In het herindelingsontwerp wordt onvoldoende de diep gevoelde wens daartoe vanuit de bevolking verwoord. We hebben input op willen halen bij onze inwoners, dan moeten we ook recht doen aan een brede oproep door hen gedaan." Zo mogelijk worden de afspraken herzien, vond Dittie van Zee van het CDA. "Zeker nu de woningmarkt weer aantrekt."

Volgens Fred Kloppenborg neemt het aantal sociale huurwoningen landelijk gezien nog steeds af door verkoop en liberalisatie. "En dat terwijl het aantal mensen dat op zo'n woning is aangewezen is toegenomen."

Ook de zorgpolitiek heeft in de visie van de sociaal-democraat invloed op de beschikbaarheid van het aantal sociale huurwoningen. Kloppenborg: "Ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen en er is de komst van vluchtelingen."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden