• (foto: Jeroen de Bruin)
• (foto: Jeroen de Bruin) Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie

Glaspark nog geen gelopen race

Algemeen Glaspark 1.248 keer gelezen

LEERDAM • "Ik sta perplex. Wat is de stemming negatief. Is het dan nog geen gelopen race?" De verzuchting van een van de aanwezigen in het Dak sprak maandagavond boekdelen.

Want na een uurtje was de stemming tijdens het Raadsplein over het Glaspark nog niet bepaald euforisch. Wat heel duidelijk werd: de leden van Leerdam Sport worstelen zowel emotioneel als op basis van zakelijke overwegingen met de – eventuele - overgang naar de nieuwe accommodatie. De plaatselijke politiek belegde de avond, omdat het nieuwe complex 'iedereen aangaat' en de fracties zo meer duidelijkheid krijgen voor hun vergadering van 30 maart wanneer de raad zich over het plan uitspreekt. Het Dak zat stampvol leden en vertegenwoordigers van de vier betrokken clubs, maar ook andere verenigingen, omwonenden en 'loslopende' Leerdammers waren van de partij.

'Draagvlak bij de verenigingen' bleek een geliefd onderwerp. Bijvoorbeeld bij de binnensporters die in Leerdam bepaald niet verwend worden met fraaie accommodaties. "Wij kijken met jaloezie naar deze plannen en vragen aandacht voor de zaalsporten", liet iemand van de basketbalvereniging weten, terwijl ook de gymverenigingen hun hart luchtten. "We werken met oud materiaal. De gymzalen zijn niet meer van deze tijd; het is hard nodig dat er wat gebeurt." Waarop de suggestie werd gedaan ook eens naar het zwembad te kijken. De fractieleiders lieten weten oog te hebben voor de problemen van de binnensporters. CU-voorman Harry Wolting riep B&W op voor 30 maart hierover duidelijkheid te verschaffen, terwijl SGP-er Matteo de Visser pleitte voor realiteitszin met het oog op de begroting.

Leerdam Sport
Maar ook de Leerdam Sporters lieten zich horen. Want waar velen er voor het gemak van uitgingen dat de vier betrokken verenigingen vierkant achter de plannen staan, blijken nogal wat rood-witten allerminst overtuigd. Een van hen stelde voor om uit te gaan van twee sportparken en M3 als binnensportaccommodatie bij het complex van Leerdam Sport te trekken dat dan wel moet worden opgeknapt. Anderen benadrukten dat er geen sprake is van gelijkwaardigheid, omdat Leerdam Sport haar eigen grond op moet geven. "Is er een plan B als een van de verenigingen afhaakt?", vroeg de zaal zich plotseling af. Maar dat bleek er niet te zijn. "Dit is een plan van de verenigingen, hier moeten wij het mee doen", lieten Hans van den Berg (VHL Lokaal) en André van der Leest (VVD) weten, waarbij de laatste benadrukte dat bij het afschieten van het Glaspark een nieuwe situatie ontstaat. "Dan wordt het een zaak voor de nieuwe gemeente. Dat kost meer tijd, dit is het momentum." Daar schrok 'de zaal' van: "Als het Glaspark niet doorgaat en er geen plan B is, bepaalt dan één vereniging dat de hockey en de korfbal naar de knoppen gaan?" Dat was tegen het zere been van de Leerdam Sporters: "Wij kunnen toch onze eigen belangen niet opgeven vanwege andere verenigingen. Daar kunt u ons de schuld niet van geven, dan moet u echt bij de gemeente zijn." Overigens benadrukte het bestuur van Leerdam Sport dat men wel degelijk achter het Glaspark staat, maar dat de leden beslissen. Wethouder Bart Bruggeman liet weten dat de gemeente bij het schrappen van het plan op korte termijn met de hockeyvereniging en de korfbalclub om de tafel gaat.

Identiteit
Ook de eigen identiteit bleek een heet hangijzer voor Leerdam Sport: "Sommigen van ons zijn 60, 70 jaar lid. Hele generaties hebben op dat sportpark gelopen. Dan is het toch niet gek dat mensen een eigen plekje willen." Een lid van de korfbalvereniging kon zich daar wel in vinden: "We waren dakloos, we zijn met open armen ontvangen door LRC. Maar je mist je eigen hoekje. Het duurt even, maar straks voelen we ons allemaal thuis op het Glaspark." Iemand riep de clubs op te fuseren. "Maak met z'n allen een nieuwe start, dan heb je geen eigen hokje nodig. Als je dat niet doet, zijn de vier verenigingen over tien jaar ten dode opgeschreven." Ook Adrie Kleppe drong aan op samenwerking: "Anders ben ik bang dat het sponsorgeld naar andere verenigingen gaat. Dat geldt niet voor mij, want ik ben Leerdammer in hart en nieren. Maar grote bedrijven investeren vooral in clubs die succesvol zijn." Sprekers wezen op het elan dat van samenwerking en het nieuwe complex uit kan gaan. "Elders zie je dat zo'n nieuwe accommodatie positief werkt. Het Glaspark kan voor verbinding zorgen." LRC-voorzitter Raf Montezinos: "Het is de beste oplossing. Ik ga er van uit dat alle verenigingen positief reageren. Dat is goed voor de toekomst en voor onze jeugd. Laten we over onze eigen schaduw heen stappen." Omwonenden en landeigenaren lieten weten graag mee te willen praten over het Glaspark. "We hebben een melkveebedrijf. Als we grond verkopen voor het park moeten we wel grond terugkrijgen waar onze koeien naar toe kunnen." Ook goede ontsluiting, bereikbaarheid en veiligheid staan hoog op het verlanglijstje.

Maar alles staat of valt met het besluit dat deze week door de verenigingen wordt genomen. Waarbij alle aandacht uitgaat naar de lastige afweging die vooral de Leerdam Sporters woensdag (vanavond) moeten maken.

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Oplegger met wasmiddel die op A2 in brand stond slaat 's nacht opnieuw rook uit, nachtelijke actie voor Brandweer Vianen 112 10 uur geleden
• Alle turnsters kregen een medaille en een diploma.
Jongste turnsters van SV Zijderveld, DOS Vianen en DSS Leerdam ontvangen medailles Sport 11 uur geleden
• Sanne Oost (rechts).
DOS-turnster Sanne Oost wint brons bij NK voor teams Sport 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden