Afbeelding

CU wil meer zekerheid over Lingewaalse Manifestprojecten

Algemeen Fusie GNL 264 keer gelezen

LINGEWAAL • De fractie van de ChristenUnie in Lingewaal is er nog steeds niet zeker van dat de Lingewaalse Manifestprojecten na de herindeling voldoende geborgd zijn. 

In de vergadering van 6 oktober steunde de gemeenteraad unaniem een motie van het CDA, waarin gevraagd werd om de uitvoering van de Manifest-projecten te borgen alvorens een definitief besluit tot bestuurlijke herindeling zou worden genomen. Die afspraak moet dan worden bekrachtigd in een convenant met de toekomstige fusiepartners Neerijnen en Geldermalsen.

De ChristenUnie heeft het college via schriftelijke vragen verzocht om het convenant over de uitvoering van de Lingewaalse Manifestprojecten bestuursrechtelijk te laten toetsen door de bekende professor D. J. Elzinga. Het college vindt dat echter niet wenselijk. 

'Overbodig'
Een toetsing is volgens het college overbodig, 'omdat wij ervoor zorgdragen dat per 1 januari 2019 de projecten  ofwel in uitvoering zijn ofwel ervoor de projecten die nog niet in uitvoering zijn vergaande contractuele verplichtingen zijn aangegaan.' "De nieuwe gemeente zou van onbehoorlijk bestuur getuigen wanneer deze besluit om projecten die reeds in uitvoering zijn of waarvoor vergaande contractuele verplichtingen zijn aangegaan alsnog te annuleren." De gemeenten Lingewaal, Geldermalsen en Neerijnen zijn volgens het college in nauwe afstemming met maatschappelijke partners deze verplichtingen aangegaan. Inmiddels hebben de fusiepartners en het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland ingestemd met het convenant. 

Ook zou een verzoek vanuit Lingewaal om te elfder ure een bestuursrechtelijke toetsing van het convenant uit te voeren door de fusiepartners en de provincie kunnen worden opgevat als een motie van wantrouwen, vindt het college. "Met als meest vergaande consequenties dat de provincies alsnog besluit om het convenant Manifest niet te ondertekenen."

Teleurgesteld
Linda van Willigen van de ChristenUnie is teleurgesteld in de beantwoording van het college. "Hiermee geeft het college aan volledig te vertrouwen op hun inzet om voor 2019 de Manifestprojecten in een stadium te kunnen brengen dat 'terugdraaien' door het nieuw te vormen gemeentebestuur van GNL niet meer mogelijk is. De strekking van de motie was ons inziens meer dat de uitvoering van de Manifest projecten dusdanig juridisch geborgd worden, dat terugdraaien niet meer mogelijk is. Wat als er financiële tegenvallers zijn? Of als het college valt? Of andere tegenvallers?"

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden