Afbeelding

Bijna duizend nieuwe namen voor GNL-gemeente

Algemeen Fusie GNL 276 keer gelezen

REGIO • Er zijn al bijna duizend nieuwe namen ingediend voor de nieuwe gemeente die Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal per 1 januari 2019 gaan vormen. De meeste suggesties komen uit Geldermalsen. Inwoners uit Neerijnen dienden de minste suggesties in. Alle inwoners van de drie gemeenten konden de afgelopen weken suggesties voor de nieuwe gemeentenaam indienen.

De gemeente Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal zijn erg blij met de grote respons. Volgens de gemeenten blijkt hieruit dat de betrokkenheid van inwoners bij de nieuwe gemeentenaam groot is. Er zijn door 572 inwoners in totaal 980 namen ingediend. Het aantal suggesties per gemeente is Geldermalsen 548, Neerijnen 198 en Lingewaal 234. De suggesties zijn grotendeels digitaal ingediend; 574 via het digitale en 269 via de mail. Per post zijn 137 namen binnen gekomen. 

Speciaal voor de nieuwe gemeentenaam is een naamgevingscommissie ingesteld. Deze commissie gaat de komende weken uit alle inzendingen drie mogelijke namen selecteren, die zij in april presenteert. De naamgevingscommissie bestaat uit negen inwoners die specifieke kennis hebben op het gebied van toerisme, cultuur, historie, bedrijfsleven dan wel jeugd. De voorzitter van de commissie is Renée Koning, directeur van het Gelders Genootschap. 

Nadat de naamgevingscommissie drie namen heeft geselecteerd, zijn de inwoners weer aan zet. Alle inwoners vanaf twaalf jaar mogen gedurende twee weken één stem uitbrengen op hun favoriete naam. Meer informatie hierover volgt in april. De drie gemeenteraden besluiten in mei op basis van de uitslag welke naam de nieuwe gemeente krijgt. 

De naam voor de nieuwe gemeente moet mee in het herindelingsadvies. Als er dan geen nieuwe naam wordt meegegeven, krijgt de nieuwe gemeente automatisch de naam van de grootste gemeente die deelneemt aan de fusie. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 8 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 11 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden