Afbeelding

Wilde zwijnen in Heukelum worden afgeschoten

Algemeen 1.681 keer gelezen

HEUKELUM • De wilde zwijnen die in Heukelum aan de Zuiderlingerdijk rondscharrelen worden op korte termijn afgeschoten. De dieren zijn volgens de Faunabeheereenheid Gelderland te gevaarlijk. Bovendien: ze horen niet in Heukelum thuis. 

Voor wilde zwijnen zijn in Nederland leefgebieden aangewezen, zoals op de Veluwe. Daarbuiten is een zogenaamd 'nulstandbeleid' van kracht. Dat betekent dat de dieren afgeschoten worden, omdat ze zich anders te snel uitbreiden en schade veroorzaken. 

Laura Schrouwen van Faunabeheereenheid Gelderland legt uit: "Zeugen die biggen hebben, kunnen best gevaarlijk zijn. Iedere moeder beschermt haar jongen. Ze zullen mensen niet uit zichzelf gaan aanvallen, maar als iemand te dichtbij komt, kan dat wel voorkomen." Het is nog onduidelijk of er in Heukelum ook een mannetje rondloopt, er loopt in ieder geval een vrouwtje met een aantal jonge biggen rond. En zowel zeugen als keiler - mannetjeszwijn - hebben slagtanden en deze zijn scherper dan een keukenmes. 

Hoe de dieren sowieso in Heukelum zijn beland is onduidelijk. "Er gaan verhalen dat ze zijn uitgezet. Iemand zou ze elders hebben gevangen en in Heukelum hebben losgelaten. Dat is iets waar we weinig aan kunnen doen." De dieren opnieuw vangen, is volgens Schrouwen heel erg gevaarlijk. 

Een jager van een wildbeheereenheid waarmee Faunabeheereenheid Gelderland samenwerkt, heeft inmiddels de opdracht gekregen om de zwijnen af te schieten met een geweer. Wanneer dit gebeurt is niet duidelijk, geeft Schouwen aan. "Dat is aan de jager zelf. Er lopen op dit moment nog teveel mensen rond, dan kan het afschieten gevaarlijk zijn." 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden