• De organisatie achter de vrouwenviering in Vianen (foto: Nico van Ganzewinkel).
• De organisatie achter de vrouwenviering in Vianen (foto: Nico van Ganzewinkel).

Organisatie vrouwenviering sorteert voor op herindeling

Algemeen Fusie Vijfheerenlanden 258 keer gelezen

VIANEN • De vertrouwde viering van Internationale Vrouwendag in Vianen slaat haar vleugels uit. Het evenement richt zich voor het eerst ook op vrouwen uit Zederik en Leerdam.

Inge Broekx organiseert dit jaar samen met Christel van 't Pad (PvdA Leerdam), Maria de Jong-Middelkoop (CDA Zederik), Hanneke van der Leun-Schout (VVD Zederik), Sylvia Bijdevier (Sylvia's Jazz) en Puck de Haan (CreaBeez) de viering van Internationale Vrouwendag in Vianen. In Vianen is de jaarlijkse viering een bekend begrip. Broekx piekert even hardop hoe dat zo gekomen is. Immers: de Vrijstad is in de wijde omgeving zo'n beetje de enige plaats waarin iets te doen is tijdens Internationale Vrouwendag. "Ja, erg he?" Broekx redeneert later: "Dat we elk jaar in Vianen stilstaan bij Internationale Vrouwendag moet toch wel komen door de rode vrouwen uit de geschiedenis van Vianen. Vrouwen als Thea Schaafsma en Joke Smit. Je hebt mensen nodig die ermee bezig zijn."

Dat er nog steeds voorvechters op het gebied van vrouwenemancipatie nodig zijn, bewijst haar werk haar keer op keer. Broekx begeleidt in Amsterdam jonge pubermeiden van twaalf tot achttien jaar oud. Ze helpt deze meisjes hun talenten te benutten, in zichzelf te geloven zodat ze uiteindelijk hun ambities kunnen waarmaken. Iets dat soms makkelijker klinkt dan het is. Broekx verzucht: "Ik ontmoet nog zoveel meiden die denken dat ze nergens kunnen komen, dat ze niets kunnen bereiken. Meiden die denken dat ze maar beter een man kunnen vinden die voor hen kan zorgen, want ze geloven niet dat ze voor zichzelf kunnen zorgen." Ook dichterbij huis vindt Broekx dat er nog een wereld te winnen is. Bijvoorbeeld in de lokale politiek, waar voornamelijk mannen actief zijn. Zo is er in geen enkel college in Vianen, Leerdam of Zederik een vrouwelijke wethouder te vinden. Als PvdA-raadslid maakt ze zich daar druk over. "Ik vind het kwalijk om de gemeenteraad een afspiegeling van de samenleving zou moeten zijn. Dat is nu niet zo."

En let wel: Broekx vindt dit niet de schuld van de mannen. "Dat ligt aan de vrouwen, niet aan de mannen. Ze vinden politiek niet sexy. Terwijl: ik vind het prachtig werk, je komt met zoveel mensen in aanraking." Ze zegt later: "Soms hebben vrouwen ook gewoon even een schop onder de kont nodig. Die bewustwording van wat ze kunnen en waar ze nodig zijn."

Samen met andere vrouwelijke raadsleden uit de Vijfheerenlanden hoopt ze tijdens Internationale Vrouwendag andere vrouwen warm te maken voor een politieke carrière. Daarnaast zijn er in De Prenter op woensdag 8 maart tientallen ondernemende vrouwen uit de Vijfheerenlanden te vinden die hun onderneming of talent promoten. Deze zijn - voorsorterend op de herindeling tussen de drie gemeenten - te vinden in drie 'straten': een Viaanse, Zederikse en Leerdamse. Inge Broekx: "Er zijn genoeg prachtige, krachtige vrouwen die voor zichzelf kunnen zorgen, dát willen we vieren, hen willen we een podium geven. Ik zie het als een moment van bewustwording. Het belang van een goede opleiding, het belang van het hebben van regie over je eigen leven." Deze ondernemende dames moeten bezoekers inspireren en wellicht op ideeën brengen. De drie straten in De Prenter komen uit op het Vijfvrouwenlandenplein, hier zijn organisaties te vinden die overkoepelend werken en is ook een foodcourt te vinden. De deuren van De Prenter gaan op woensdag 8 maart om 18:00 uur open. Alleen vrouwen zijn welkom. Aanmelden kan nog, dit kan via inge_broekx@live.nl.

De Prenter moet zich woensdag 8 maart ontpoppen tot een smeltkroes van vrouwen uit alle lagen van de samenleving. Diversiteit, dat vindt Broekx ten allen tijden belangrijk. "We willen alle vrouwen uit de regio bereiken en samenbrengen. Verschillende religies, verschillende culturen, verschillende levenswijzes."

De avond wordt geopend door Bouchra Dibi, PvdA-raadslid in gemeente Utrecht en nummer 34 op de kandidatenlijst van de partij voor de landelijke verkiezingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden