Afbeelding

Voorwaardelijke boete voor belediging en smaad

112 485 keer gelezen

DORDRECHT/LEERDAM • Een 55-jarige Leerdamse had een plaatsgenoot geen 'oplichter' mogen noemen en had niet naar de krant mogen stappen met het verzoek om over die plaatsgenoot te schrijven. Dat bepaalde de politierechter in Dordrecht vrijdag.

De Leerdamse kreeg een voorwaardelijke boete van honderd euro opgelegd voor belediging en smaad. Dat bedrag moet ze betalen als ze de komende twee jaar nog eens de fout in gaat.

Woonruimte te huur
De rechter achtte bewezen dat de Leerdamse in april 2014 in de Marskramer een plaatsgenoot had uitgescholden voor 'oplichter'. De man in kwestie verhuurt woonruimte in een pand waar hij zelf ook woont. De dochter van de 55-jarige heeft daar een appartement gehuurd, maar dat eindigde in februari 2014 met ruzie.

Sindsdien wordt de oud-huurster en haar familie naar eigen zeggen bedreigd en gepest door het verhuurdersechtpaar. Ook andere oud-huurders geven dat aan.

Krant
De vrouw die vrijdag in het beklaagdenbankje zat, wilde voorkomen dat nog meer mensen het 'slachtoffer' zouden worden en stapte met het verhaal naar deze krant, die vervolgens schreef over een eerdere rechtszaak die de huurster aanspande tegen de verhuurder.

Geterroriseerd
De advocaat pleitte voor vrijspraak. Volgens haar hebben de verhuurder en zijn vrouw de beledigingen uitgelokt. "En dat mijn cliënt naar de krant is gestapt, was niet uit wraak, maar omdat ze wilde dat het zou stoppen." Toen de 55-jarige het laatste woord kreeg, werd ze emotioneel. "Het voelt bizar dat ik hier zit, terwijl wij worden geterroriseerd en geïntimideerd."

Nog lang niet afgerond
De rechter concludeerde dat met zijn uitspraak de zaak nog lang niet afgerond is. Een eerder door de rechter opgelegd mediationtraject is ook op niets uitgelopen. "Maar het is mijn werk om te kijken naar de strafrechtelijke grenzen. Die heeft u overschreden door in het openbaar te schelden en door een journalist te benaderen. Ook als het waar is wat u over hem (de verhuurder, red.) zegt, is dat smaad."

Smartengeld
De verhuurder wilde vijfhonderd euro smartengeld, maar daarvoor verwees de politierechter hem naar het civiel recht. Er volgen nog strafrechtzaken tegen de vrouw van de verhuurder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden