• Partijen in Zederik en Leerdam openen site om voor Zuid-Holland te kiezen.
• Partijen in Zederik en Leerdam openen site om voor Zuid-Holland te kiezen.

Partijen openen speciale website voor keuze Zuid-Holland

Algemeen Fusie Vijfheerenlanden 543 keer gelezen

LEERDAM/ZEDERIK • "De provinciekeuze voor de gemeente Vijfheerenlanden is nog niet definitief." Dat is de boodschap van de SGP in Leerdam en Zederik en de fracties van VHL Lokaal Zederik (voorheen VKG) en de ChristenUnie in Zederik.

De vier partijen beginnen deze week een advertentiecampagne in Het Kontakt, waarin ze inwoners wijzen op de mogelijkheid hun voorkeur voor Zuid-Holland uit te spreken. Via een speciale website - www.zhmijnprovinciekeuze.nl - willen de partijen lezers helpen bij het opstellen van een brief.

"Die brief weegt mee. Ook als u niet in Vianen, Leerdam of Zederik woont", is de boodschap.

Bovendien kunnen belangstellenden met hun vragen terecht bij Wim van Dijk (VHL Lokaal Zederik), Jannie Matsinger (ChristenUnie) en Matteo de Visser (SGP) die als contactpersonen fungeren.   

Bezweringsformule
Provincie Utrecht heeft op 1 december een voorstel ter inzage gelegd over de herindeling van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. "Zoals verwacht heeft de provincie daarin voorgesteld de nieuwe gemeente in Utrecht op te nemen", aldus een verklaring van de vier fracties.

"Wat we niet hadden verwacht, is dat daarvoor nauwelijks argumenten worden gegeven. Er staat een soort bezweringsformule in, die minimaal vijf keer wordt herhaald."

Onderbouwing ontbreekt
Volgens de initiatiefnemers beperkt de provincie zich voornamelijk tot de 'leuze' dat de provinciekeuze van de nieuwe gemeente vooral stoelt op draagvlak bij de gemeentebesturen van Vianen, Leerdam en Zederik.

"Een inhoudelijke onderbouwing ontbreekt en er is geen vergelijking met de voordelen van een keuze voor Zuid-Holland."

Vlak voor Kerst veegden B&W van Gorinchem ook al de vloer aan met het herindelingsontwerp van de provincie Utrecht.

Niet definitief
De vier partijen benadrukken dat de provinciekeuze na het indienen van het herindelingsontwerp nog niet definitief is.

"Dit wordt in Den Haag bepaald. Het is nu de periode om 'zienswijzen' – reacties – in te dienen. We denken niet dat die de provincie Utrecht op andere gedachten brengen. Wel kunnen veel zienswijzen van bewoners laten zien dat het draagvlak voor de provinciekeuze Utrecht niet zo groot is. Dit wordt in Den Haag meegewogen."

Vandaar dat SGP Leerdam het initiatief genomen heeft om het voor burgers gemakkelijk te maken hun zienswijze in te dienen.

SGP Zederik, VHL Lokaal Zederik en ChristenUnie Zederik sluiten zich hierbij aan. De fracties openen op 28 december een website waarmee burgers eenvoudig een brief aan de provincie kunnen opstellen met de keuze voor Zuid-Holland.

Doel 500 zienswijzen
"Ons doel is om via onze website minimaal 500 pro-Zuid-Holland zienswijzen binnen te halen. Op basis van de geluiden tijdens de informatieavond in Ameide en reacties van inwoners lijkt dit prima haalbaar."

"Veel inwoners van Zederik - maar ook van Leerdam en Vianen – vinden vanuit historisch besef dat de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bij elkaar horen en willen bij Zuid-Holland blijven", aldus de initiatiefnemers.

Veiligheid
Ook inwoners van buiten de drie betrokken gemeenten mogen hun mening geven. De provinciekeuze heeft bijvoorbeeld effect op de veiligheid in de regio, zoals politiezorg en waterveiligheid.

"Hierover zouden inwoners van Molenwaard, Giessenlanden en Gorinchem een zienswijze kunnen schrijven."

De politieke partijen zullen ook zelf een zienswijze indienen. Sommige in raadsverband, anderen zelfstandig.

Meer nieuws is te vinden op de website www.zhmijnprovinciekeuze.nl.

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden