Afbeelding

Molenstichting Simav koopt vier molens in Gorinchem

Algemeen 179 keer gelezen

GORINCHEM • De vier Gorcumse molens gaan deze maand officieel over naar een nieuwe eigenaar: de Stichting tot Instandhouding van Molens en de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (Simav).

Het algemeen bestuur van de regionale molenstichting stemde daar donderdagmiddag officieel mee in. De Simav betaalt een symbolisch bedrag van 1 euro per molen. De gemeente Gorinchem laat eerst nog een complete restauratie uitvoeren, zodat het historisch erfgoed in optima forma overgaat naar de nieuwe eigenaar. De kosten hiervan bedragen ongeveer 700.000 euro. Het gaat om twee wipwatermolens, de Oostmolen en de Westmolen, en twee korenmolens, De Hoop en de Nooit Volmaakt.

"De gemeente Gorinchem benaderde ons twee jaar geleden met de vraag of wij de molens over wilden nemen", blikt Teus van Gelder, bestuurslid van de Simav, terug. "Zij waren bezig met een proces om vastgoed af te stoten dat niet tot hun directe takenpakket behoorde. Het gemeentebestuur had er het volste vertrouwen in dat wij het beheer op een goede manier in zouden kunnen vullen." 

Onderhandelingen
De Simav, die al 29 molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden in eigendom heeft, stond open voor het aanbod. Maar er ging wel de nodige tijd overheen om tot een akkoord te komen. Belangrijk onderdeel van de onderhandelingen was het restaureren van de vier molens. "Deze maand vindt de officiële overschrijving bij de notaris plaats. In februari hopen we de overdracht op een feestelijke wijze te vieren. De werkzaamheden aan de molens gaan ook in de loop van volgend jaar van start."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden