Afbeelding

Leerdam en Zederik per 2019 van Zuid-Holland naar Utrecht

Algemeen Fusie Vijfheerenlanden 755 keer gelezen

REGIO • Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hebben het herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden vastgesteld. Het ontwerp is in samenspraak met de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik opgesteld en bevat een toelichting op en een onderbouwing van het herindelingsverzoek van de drie gemeenten. Ook wordt in het herindelingsontwerp Vijfheerenlanden de beoordeling en het vervolgproces weergegeven. Verder is een wijziging van de provinciegrens noodzakelijk, omdat Leerdam en Zederik in Zuid-Holland liggen en Vianen in Utrecht ligt.

Een bestuurlijke meerderheid van de gemeenten (Leerdam en Vianen voorkeur Utrecht, Zederik voorkeur Zuid-Holland) heeft een voorkeur voor de provincie Utrecht, omdat zij vinden dat de Utrechtse regio de beste mogelijkheden biedt voor het realiseren van hun bestuurlijke en economische ambities. De gemeenten stellen met nadruk dat het besluit tot herindeling geen besluit is voor de komende paar jaar, maar dat het recht doet aan de huidige en toekomstige belangen van hun inwoners en bedrijven. De nieuwe gemeente Vijfheerenlanden kan deze belangen ook het beste behartigen in de dynamische en innovatieve regio Utrecht zonder dat de eigen identiteit wordt aangetast.

Het herindelingsontwerp ligt van 1 december 2016 tot en met 26 januari 2017 ter inzage op het provinciehuis en de drie gemeentehuizen. Ook is het herindelingsontwerp digitaal te bekijken bij het onderwerp gemeentelijke herindelingen. Een ieder kan gedurende deze periode een zienswijze op het herindelingsontwerp indienen bij Gedeputeerde Staten van Utrecht.

Samen met de drie gemeenten organiseert de provincie Utrecht drie informatiebijeenkomsten voor belangstellenden. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er een toelichting op het herindelingsontwerp en het fusieproces van de drie gemeenten gegeven. Via de pagina informatiebijeenkomsten herindelingsontwerp Vijfheerenlanden kunnen mensen zich aanmelden.

Gedeputeerde Staten van Utrecht beoordelen en beantwoorden de ontvangen zienswijzen. Op basis hiervan en het herindelingsontwerp stellen zij een herindelingsadvies op. Dit wordt ter vaststelling aan Provinciale Staten van Utrecht voorgelegd. Het vastgestelde herindelingsadvies wordt aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd en daarna volgt het wetgevingstraject. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2019.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden