• De brand brak zaterdagnacht uit aan de Hoogstraat.
• De brand brak zaterdagnacht uit aan de Hoogstraat. Foto: ZHZactueel.nl
brand leerdam

Hoogstraat-bewoner René Middag blikt terug

112 1.980 keer gelezen

LEERDAM • Hoogstraat-bewoner René Middag heeft geen materiële schade opgelopen door de brand die de Leerdamse binnenstad zaterdagnacht teisterde. Maar, hij zegt wel: "Ik ben het emotioneel nog aan het verwerken. Het heeft me heel erg geraakt." 

Het vuur kwam zaterdagnacht dan ook erg dichtbij. "In het pand naast ons, hebben ze de muren nat moeten spuiten om het te redden. Dan zit er dus nog een pand tussen jouw woning en het vuur." Zijn stem trilt lichtelijk, als hij terugblikt op de avond. Hoe hij die nacht uit zijn woning aan de Hoogstraat werd gehaald door de politie. Brand op nummer 54 werd hem verteld. René woont op 48. Er was angst dat het vuur zou overslaan naar omliggende woningen.

René besloot uit te wijken naar zijn winkel aan de Kerkstraat, verschillende buren gingen mee en al snel werd Koffie in de Bakkerij de opvanglocatie voor de uit hun huis ontvluchtte bewoners van de Hoogstraat. "De politie vroeg nog of het goed was, op dat moment zeg je gewoon 'ja'. Je zit vol met adrenaline." De politie kwam elk half uur een update geven. Ondertussen zorgde René – gewoontegetrouw – dat het zijn buren aan niets ontbrak. "Je werkt in de horeca, dan zit het in je om te zorgen voor mensen."

Vanuit de berging van Koffie in de Bakkerij konden de Leerdammers zien hoe de vlammen op gegeven moment door het dak braken. De sfeer was aangeslagen. "We wisten niet wat er gebeurde." Rond 02:30 uur werd bekend dat het vuur onder controle was. Twee uur later mochten de bewoners in hun woning gaan kijken onder begeleiding van de politie. Er werden metingen gedaan om te controleren of het veilig was. René mocht terug in zijn eigen woning, bij andere buren was de schade dermate groot, dat ze een verblijf elders moesten zoeken. Via de gemeente kregen ze slaapplekken in De Schildkamp in Asperen aangeboden. 

René kan nog steeds niet bevatten wat er is gebeurd. "Je kunt in je eigen pand dus nog zoveel doen om het veilig te maken, je steekt je ziel en je zaligheid erin en dan ben je nog afhankelijk van de omgeving." Inmiddels is het nieuws doorgedrongen dat er in één van de uitgebrande ruimtes een hennepkwekerij is gevonden. De politie heeft nog niet bevestigd of deze illegaal was én of dit de brand heeft veroorzaakt. René is voorzichtig. Maar zegt wel: "Als dit de brand heeft veroorzaakt, dan moeten ze hem de hoogst mogelijke straf geven. Wij hebben geen schade en het heeft al zoveel impact, moet je nagaan hoeveel het doet met mensen die wél schade hebben." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden