• Julia met haar paard Chananja.
• Julia met haar paard Chananja. Foto: Elise Otto

Julia Otto met Chananja vijfde op CHIO

Sportt 693 keer gelezen

ROTTERDAM/SCHOONHOVEN • De Schoonhovense amazone Julia Otto is op het CHIO in Rotterdam in de strijd om de Zuid-Holland Cup op de vijfde plaats geëindigd.

Het 16-jarige talent reed met haar paard Chananja eerst een foutloos parcours en raakte vervolgens in de barrage een balk. Dat kostte haar vier strafpunten. Daardoor zakte ze enkele plaatsen in het klassement. Niettemin bleef ze in de eindrangschikking vijf professionele ruiters voor. Het was haar debuut in het sfeervolle Rotterdam Stadion in het Kralingse Bos. Julia Otto sprak van een onvergetelijke ervaring. "Het was zo gaaf, maar ook spannend. In de barrage was het alles of niets. Helaas raakte Chananja op de allerlaatste sprong een balk. Maar vijfde met een mooie snelle tijd is niet niks. Ik ben trots op Chananja, die zo supergoed sprong."

De aanloop naar de wedstrijd verliep vrijdagmiddag niet zonder problemen. Moeder Annemieke Otto raakte even in paniek toen de bedrading van de trailer het begaf. Haar buurvrouw was echter zo vriendelijk haar auto en trailer beschikbaar te stellen. Zo kwam alles nog op z'n pootjes terecht.

Het is de laatste maanden sowieso jachten en jagen voor de jongeling, die in vwo-5 van het Schoonhovens College zit en ook nog afspraken heeft met een modellenbureau. Er is echter geen spoor van stress te bekennen. "Ik laat het allemaal op me afkomen. Ik hoef op dit moment nog geen keuzes te maken."

Voorlopig versterkt ze vooral de band met haar 10-jarige merrie Chananja. "Ik rijd nu anderhalf jaar op dit paard en de uitslagen worden steeds beter. Chananja beschikt over een enorme sprongkracht. Ze gaat makkelijk over de hindernissen van 1.20 meter heen. Daarom rijd ik nu af en toe concoursen in de Z-klasse. Als ik daarin voldoende punten verzamel, ga ik over naar ZZ."

Julia Otto is weliswaar amateur en niet verbonden aan een stal, maar rijdt dagelijks in de springbak achter de ouderlijke woning. "Om de spieren van Chananja soepel te houden. Rekken en strekken, net als in de atletiek. Dat vindt ze geweldig. Ik krijg voor dressuur onderricht van Ingrid Gerritsen en voor het springen ga ik een keer per week naar Richard Kapteijn in De Meern."

Bokken
Het gehinnik is vaker te horen aan de Lekdijk. Haar zusje Elise doet aan eventing (military, red.) en oefent regelmatig met Orchid's Megan. "Als de één weg is met z'n paard, begint de ander te bokken. Ze kunnen niet zonder elkaar. Het zijn echt vriendinnen."

Ook de zussen moedigen elkaar aan. "We zijn samen met paarden opgegroeid. Eerst reed ik op Manuel, daarna even op Megan en nu op Chananja. Haar naam betekent 'God is genadig'. Dat heb ik niet bedacht, maar de pensionhouder. Het klinkt wel stoer."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden