• Wayne Tessels in zijn 'racekantoor'. (foto: Jan Timmer)
• Wayne Tessels in zijn 'racekantoor'. (foto: Jan Timmer)

Wayne Tessels wil stap maken naar top EK Superstock

Sportt 388 keer gelezen

LOPIK • Motorcoureur Wayne Tessels begint komend weekeinde in het Spaanse Aragon aan zijn derde seizoen in de EK Superstock 1000 klasse. De inwoner van Lopik en zijn Kawasaki zijn er klaar voor.

"De laatste tests op het circuit van Jerez lieten het juiste beeld zien", geeft Wayne Tessels (22) zijn goede gevoel weer. "Ik dook voortdurend onder mijn rondetijden. Alles harmonieert vooralsnog: het team, de motor, ikzelf. De puzzelstukjes lijken in elkaar te vallen. De komende weken en maanden zal duidelijk worden of we ons optimisme in praktijk kunnen brengen."

Die 'praktijk' moet voor Tessels gaan leiden tot klasseringen in de top-8 van de Superstock-klasse, een segment van de wegracesport waarin de concurrentie moordend is en de verschillen minimaal zijn. "Als je vroeg in de voorbereiding rondetijden rijdt die drie seconden langzamer zijn dan die van de anderen, dan maak je dat verschil nooit meer goed en zit je permanent achterin het veld", weet hij. "En als je één seconde per ronde toe moet geven, val je meteen buiten de top-10. Zo competitief is deze klasse."

Vertrouwen
Wayne Tessels beseft dat hij er aan de vooravond van een nieuw raceseizoen misschien wel beter voor staat dan ooit. "Ik heb de steun van Kawasaki Europa, ik maak deel uit van een sterk team (Agro-on Benjan Kawasaki Racing), beschik over een geweldige groep sponsors en ben blij met mijn vaste monteur Johan Luijten. Hij heeft enorm veel ervaring. En minstens zo belangrijk: het klikt tussen ons. De machine loopt perfect. Dat geeft veel vertrouwen."

Wayne wil dit seizoen sowieso afrekenen met het vorige en jaargang 2015. "In mijn eerste jaar in de Superstock 1000 had ik het lastig. Door blessures en valpartijen kwam ik nooit in een vast ritme en qua materiaal was het ook niet echt top. Vorig jaar mocht ik voor Kawasaki op de nieuwe ZX10 rijden. Dat leek een groot feest, maar op de baan bleek dat er verbeterpunten waren, met name aan het rijwielgedeelte. Het was best een lastige situatie, omdat de 'Kawa's' op het WK Superbike wel perfect presteerden. Halverwege het seizoen kwam het gelukkig tot een oplossing."

Vanaf dat moment ging het qua resultaten direct beter. Wayne: "Ik kon diverse top 10-klasseringen scoren en eindigde uiteindelijk als 18e in de EK-totaalstand. Maar goed, dat was toen. Het perspectief voor seizoen 2076-2018 ziet er een stuk gunstiger uit. Ik wil knallen en heb nu ook het materiaal en 'het achterland' om dat te kunnen doen. Het is mijn ambitie om via goede prestaties door te stromen naar het WK Superbike."

Walhalla
De ervaring leert dat de top-5 van het Superstock-kampioenschap vaak in aanmerking komt om een klasse door te schuiven. "Voor mij zou dat een droom zijn die in vervulling gaat. Net zoals ik het ook fantastisch zou vinden om ooit in de Moto GP uit te komen. Dat is het absolute walhalla in de motorsport, al merk je wel dat het publiek de Superbikes steeds meer omarmt. Ik kan me daar ook wel wat bij voorstellen. Dat heeft alles te maken met de 'aanraakbaarheid' van deze klasse. De motoren lijken nog enigszins op de 'fietsen' die je in de winkel kunt kopen en de fans zijn welkom op het rennerskwartier. Dat spreekt veel mensen aan. De Moto GP is wat afstandelijker en ook op het vlak van de techniek minder goed te begrijpen voor het grote publiek. Maar goed: het blijft natuurlijk wel de absolute top. Op dat niveau mogen racen is de droom van iedere coureur met ambitie."

Le Mans
Eerst echter richt Wayne Tessels zich op het nieuwe Superstock-seizoen. En dat begint voor hem op 2 april in het Spaanse Aragon. Meteen daarna reist hij met zijn team af naar Le Mans om daar deel te nemen aan de befaamde 24-uursrace. Vervolgens ontrolt zich een programma dat hem tot eind oktober in verschillende Europese landen brengt. "Ik kan niet wachten tot het zover is", zegt Tessels. "Mijn team en ik zijn er helemaal klaar voor."

Jan Timmer

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden