• Frans Rietveld wordt geëerd op de 'schaatsrotonde' in zijn woonplaats Haastrecht.
• Frans Rietveld wordt geëerd op de 'schaatsrotonde' in zijn woonplaats Haastrecht. Foto: wijntjesfotografie.nl

Tiende wereldtitel voor master-schaatser Frans Rietveld

Sportt 1.699 keer gelezen

HAASTRECHT • Lekstreekschaatser Frans Rietveld (75) veroverde vorige week in Canada zijn tiende wereldtitel. Op alle vier de afstanden van dit allroundkampioenschap was de Haastrechtenaar de snelste in zijn leeftijdscategorie.

Al negentien jaar strijdt Frans Rietveld op WK's om de podiumplaatsen. Dit jaar stond de Lekstreker zelfs twee keer op de hoogste trede van het ereschavot. Ook op de WK Sprint in Inzell was hij in januari onklopbaar in zijn leeftijdcategorie M75.

"Ik zit qua leeftijd in een gunstige categorie", erkent de wereldkampioen lachend. "Als eerstejaars 75-plusser heb ik nauwelijks tegenstand. Op de 500 meter sloeg ik al een beslissend gat. Op de afsluitende 3.000 meter was het zaak om niet te vallen, dus mijn tijd van 5.26,67 minuten deed er niet toe. Nog niet zo lang geleden reed ik onder de vijf minuten. Ik bezit wereldrecords op meerdere afstanden."

De senior-schaatser merkt dat de jaren gaan tellen. "Mijn tijden vertonen uiteraard een dalende lijn. Mijn zoon Michel is net als ik schaatstrainer en hij zei pas nog tegen mij: 'Pa, als het er niet meer uitziet, haal ik je van het ijs af'. Gelijk heeft hij. Tot die tijd blijf ik kampioenschappen rijden, mits het allemaal betaalbaar blijft."

Ard en Keessie
Frans Rietveld, die stamt uit de tijd van 'Ard en Keessie', was jarenlang een succesvol schaatstrainer. Op zijn 55e besloot hij pas fanatiek aan wedstrijden mee te doen. "In mijn tienerjaren had ik die mogelijkheid niet," geeft hij als reden aan. "Ik kom uit een groot gezin en moest aan het werk. Om bij de schaatssport betrokken te zijn besloot ik trainer te worden. Een van mijn pupillen was Wim Schoonderwoerd. Hij had schoenmaat 46 en bij het overstappen bleef hij haken in zijn eigen ijzers. Ik leerde hem de juiste techniek. Plotseling reed hij bijna iedereen eraf. Schoonderwoerd is nu eigenaar van het bedrijf Compass, dat matrixborden maakt. Na al die jaren is hij mij niet vergeten. Hij bood spontaan aan mijn vliegreis naar Fort st. John in Canada te betalen, want van mijn AOW'tje gaat dat niet."

Om in de juiste conditie te blijven, traint Frans Rietveld dagelijks enkele uren. De afgetrainde Haastrechtenaar is regelmatig op het kunstijs te vinden en fietst veel. In zijn woning aan het Jaagpad bezit hij een eigen krachthonk.

"Ik heb nog een schaatsplank uit de tijd dat ik Hein Vergeer en Leo Visser trainde en er liggen nog genoeg gewichten om mee te stoeien. 's Zomers maak ik flinke fietstochten. Vorig jaar fietste ik op mijn mountainbike met speciale banden in zeven dagen naar Inzell – 1.200 kilometer – om kennis te maken met het zomerijs aldaar. Overigens verloor ik veel tijd onderweg, als ik de weg vroeg. Als men vernam dat ik op weg was naar Inzell, wilde men vaak het naadje van de kous weten."

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden