• Voor Erik-Jan Kooiman (l) komt 'Lekkerkerk' dit jaar te vroeg. (archieffoto: wijntjesfotografie.nl)
• Voor Erik-Jan Kooiman (l) komt 'Lekkerkerk' dit jaar te vroeg. (archieffoto: wijntjesfotografie.nl) Foto: wijntjesfotografie.nl

Wielrenners komen er in Krimpenerwaard bekaaid vanaf; Ronde van Lekkerkerk laatste strohalm

Sport 1.042 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De regiorenners hebben hun eerste wedstrijdkilometers gemaakt van het nieuwe wielerseizoen. In de Krimpenerwaard kunnen zij alleen in de wielerronde van Lekkerkerk nog hun talenten laten zien.

Het professionele wielerseizoen startte eind februari met de Omloop van Het Volk. De eliterenners en beloften uit Het Groene Hart zagen de Ronde van Zuid-Holland als openingsklassieker. De regionale wielrenners komen er bekaaid af. Zij moeten hun wedstrijdritme opdoen in clubwedstrijden in Gouda en Dordrecht. Daarbij hebben de coureurs nauwelijks startgelegenheid in de eigen regio. De klassieke Omloop van de Krimpenerwaard staat al jaren niet meer op de kalender. Ook verdwenen bijna alle criteriums in de Krimpenerwaard.

Uitzondering
De wielerronde van Lekkerkerk is een uitzondering. Deze kermiskoers wordt traditioneel op Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei, verreden. Comitélid Bram Hofman start deze week met de voorbereiding. Er is startgelegenheid voor de categorieën amateurs/sportklasse; vrouwen en elite/beloften. Kimberley Nieuwerth, die in 2014 zesde werd, schreef zich reeds in. De Bergambachtse renster, die uitkomt voor het SwaboLadies Cyclingteam, kon de sprong naar de nationale subtop (nog) niet maken. Momenteel geeft zij haar hbo-studie Visagie voorrang.

Bij de eliterenners en beloften zijn Piotr Havik (Bergambacht) en Diederik Deelen (Berkenwoude) coureurs om rekening mee te houden. Het duo Havik/ Deelen zocht het zonnige zuiden op om kilometers te maken. Havik, die net als Deelen rijdt voor Westland Wil Vooruit, eindigde al als derde in een koers nabij Barcelona. Beiden slaagden erin de sterk bezette Ronde van Zuid-Holland in het peloton uit te rijden.

"Dit jaar kan ik weer veel in Nederland rijden," vertelt Havik, die nog steeds een professionele wielercarrière ambieert. "Voor WWV ga ik veel klassiekers rijden. In april rijd ik een meerdaagse in Frankrijk en de Ardenne Challenge in België. In Nederlandse criteria en Belgische kermiskoersen rijd ik in het shirt van Beat Cycling Club. Ik hoop in Lekkerkerk te kunnen starten. De Krimpenerwaard is toch mijn trainingsgebied. Het is vreemd, dat er zo weinig wedstrijden zijn, want de wegen zijn hier uitermate geschikt voor. Er moet een drijvende kracht opstaan, die zich wil inzetten om wielerevenementen te organiseren." Deelen rijdt hetzelfde programma als Havik en is sterk genoeg om in Lekkerkerk voor een podiumplek te gaan.

Leerjaar
Michael Kootstra uit Krimpen aan de Lek, die dit seizoen debuteert bij de beloften, ziet zijn eerste seizoen bij de 'grote mannen' als een leerjaar. "Ik hoop goed mee te komen in het peloton en probeer mee te zitten in vroege ontsnappingen. Ik kom uit voor de Gorinchemse wielervereniging Jan van Arckel, die mij een aantrekkelijk wedstrijdprogramma biedt. In de ronde van Lekkerkerk ben ik van de partij."

Zijn plaatsgenoot Nils van Kooij rijdt voornamelijk criteria. "Ik ga me ook toeleggen op het mountainbiken," meldt Van Kooij. "Maar pas na Lekkerkerk."

Lekkerkerker Erik-Jan Kooiman, die de kermiskoers in 2009 in zijn woonplaats won, kan niet opnieuw een gooi doen naar een podiumplek. De professionele schaatser uit de stal van Jillert Anema heeft een inspannend schaatsseizoen achter de rug en stapt pas later op de fiets. "Lekkerkerk komt te vroeg voor mij," meldt de 30-jarige Kooiman. "Eind mei ben ik op hoogtestage op Tenerife. Van de zomer hoop ik wel wat criteria in de regio te kunnen rijden. Fietsen blijft voor mij een belangrijke pijler voor een goede schaatsconditie."

Ook Remco Schouten, die als schaatser zilver won op de NK Marathon, pakt de fiets om in vorm te blijven. Momenteel traint de Ammerstollenaar niet hard. "Het komt mij goed uit dat de ronde van Lekkerkerk pas eind mei is," aldus Schouten. "Ik heb zo een paar weken meer de tijd om het juiste wedstrijdritme te pakken."

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden