• Opvang van vluchtelingen. (archieffoto)
• Opvang van vluchtelingen. (archieffoto)

Jan Verburg (SGP): 'Doorzetten met opvang vluchtelingen'

Algemeen 474 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Niet langer talmen, maar de opvang van asielzoekers mogelijk maken. "De gemeente Krimpenerwaard heeft al te lang niets gedaan", meent Jan Verburg, raadslid voor de SGP. "We moeten nu doorzetten."

Verburg heeft ook gemerkt dat de instroom van asielzoekers sinds enkele maanden stokt in Nederland, maar hij ziet geen reden om het onderzoek naar locaties in de Krimpenerwaard stop te laten zetten. Op 30 augustus maakt burgemeester Roel Cazemier via een interne brief bekend of er naast de Schoonhovense locaties in de Spoorstraat en bij de Vakschool en aan de Koninginneweg in Lekkerkerk andere plekken zijn gevonden.

"De asielstroom zou zo maar weer kunnen aanzwellen als Turkije de deal met Europa schrapt en de gevechten in Syrië zich verhevigen. Dan moet je toch ontheemden onderdak kunnen bieden. Van vrede in het Midden-Oosten is nog lang geen sprake."

Draagvlak
Verburg weet dat er in de gemeenteraad een breed draagvlak bestaat voor spoedige opvang. Op de VVD na zijn alle partijen voorstander van steun aan het landelijke asielbeleid en afstemming met het COA. "We hebben al langer bij het college aangedrongen op opvanglocaties in dit uitgestrekte gebied. Het gaat best goed in de Waard. We kunnen deze uitdaging aan."

Verburg heeft begrip voor de gevoeligheden bij inwoners. "Hun onrust is begrijpelijk. Niemand staat te juichen als er asielzoekers in zijn of haar directe omgeving worden gehuisvest. Maar het moet uit menselijk oogpunt gebeuren. Als ik zie hoe kinderen dagelijks lijden in die vluchtelingenkampen, dan gaat me dat aan het hart. Ik heb zelf kinderen, misschien scheelt dat."

Jan Verburg weet dat er diverse inwoners, hulpinstanties en kerken klaar staan om vluchtelingen te helpen. "Ik hoop niet dat de animo is afgezwakt door het trage optreden van het college. Dat kan best nog wel spannend worden als het zover is."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden