• Een dode bunzing op het land van Kees Beaart.
• Een dode bunzing op het land van Kees Beaart.

Zorgen over bunzing als 'bijvangst'

Algemeen 826 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Krimpenaar Kees Beaart maakt zich zorgen over de bijvangsten van muskusrattenbestrijders. Pas trof hij weer een bunzing aan in een klem.

"De bunzing is een beschermde diersoort en uiterst nuttig voor de balans in de natuur", stelt Beaart."Het dier jaagt op muskusratten en eet bijvoorbeeld ganzeneieren. Het doet daarom pijn om dode bunzingen aan te treffen in muskusrattenklemmen."

Onlangs vond Beaart een dode bunzing in een muskusrattenklem op het 1,2 hectare grote natuurterrein 'Natuurrijk' dat hij en zijn vrouw al zo'n veertig jaar, met bijzondere zorg voor marterachtigen, beheren in Ouderkerk aan den IJssel." Ook trof hij de voorbije maanden enkele gave - maar dode- bunzingen én aalscholvers aan op zijn weiland. "Ik heb met een metaaldetector gecontroleerd of ze misschien geschoten waren, maar dat bleek niet het geval. Ik kan niet anders dan concluderen dat ze 'bijvangst' waren van muskusrattenbestrijders en in het gras zijn neergelegd. Waarschijnlijk worden de bunzing en de aalscholver gelokt door het glinster-effect van de klemmen. Als dat klopt dan is dat met het aanbrengen van een verfje of coating gemakkelijk te voorkomen."

"Het trieste van de muskusrattenklemmen is dat bunzings de muskusrat volgen in de gangen, of 'de bouw' zoals de vangers het gangenstelsel noemen", aldus Beaart. "Dit bleek ook het geval bij de op 'Natuurrijk' omgekomen bunzing. Deze vorm van bijvangst kan voorkomen worden door dieren levend te vangen."

Verstikking
In de fuiken die onder water geplaatst worden bij betonnen bruggen en vrijwel alle migratie van dieren in het water belemmeren, komen door verstikking veel dieren om. Beaart: "Dit is voor een belangrijk deel simpel te voorkomen door een deel van de 'kamer' waarin de dieren terecht komen, iets boven water uit te laten steken, zodat zoogdieren en vogels kunnen overleven als de fuiken tenminste regelmatig gecontroleerd worden. Als de muskusrattenvangers er daadwerkelijk naar streven het aantal bijvangsten te beperken, zouden ze niet alleen alle bijvangsten moeten melden, maar er bij moeten opgeven op welke wijze en met welke klem/val, elke bijvangst plaats vond."

Beaart twijfelt of alle bijvangsten wel daadwerkelijk gemeld worden. "De aantallen die in de jaarverslagen staan zijn volgens mij lager dan de werkelijke aantallen." Het zou volgens Beaart normaal behoren te zijn dat de muskusrattenbedrijfstak de dood van dieren die beschermd zijn compenseert. Dit kan bijvoorbeeld door een voor bunzings geschikte biotoop aan te leggen met daarin extra schuilplaatsen voor marterachtigen, als een bunzing als bijvangst gedood wordt. Kees Beaart heeft via Vroege Vogels een petitie opgesteld waarin aandacht wordt gevraagd voor het bijvangstenprobleem. De Partij voor de Dieren en PVV-Tweede Kamerlid Dion Grauss hebben al laten weten achter het initiatief te staan.

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden