• Impressietekening (bron: Goudasfalt)
• Impressietekening (bron: Goudasfalt)

Goudasfalt wil van Koudasfaltterrein ‘levendige stadsoever’ maken

Algemeen 363 keer gelezen

GOUDA/KRIMPENERWAARD • Stichting Goudasfalt heeft grote plannen met het Koudasfaltterrein aan de Hollandsche IJssel. Het stukje Gouda in de Krimpenerwaard moet binnen enkele jaren ruimte bieden aan kleinschalige bedrijvigheid, wonen en recreatie.

"Deze locatie heeft alles in zich om uit te groeien tot een levendige stadsoever", zegt een van de aanjagers van het project, Peterpaul Kloosterman. "We hebben een innovatieve broedplaats voor ogen vanuit de idealen duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen."

Het voormalige bedrijfsterrein van Koudasfalt BV biedt na de sluiting enkele jaren geleden een zieltogende aanblik. De molen en het fraaie stadshart van Gouda op de achtergrond vormen een contrast met de grauwe en vervallen asfaltcentrale bij Stolwijkersluis. "De bedrijfslocatie is 23.000 vierkante meter groot en biedt heel veel mogelijkheden", kijkt Peterpaul door de treurnis heen. "Overigens is ook niet alles lelijk, want de grote transportband -de 'lange arm'- op het terrein en andere karakteristieke industriële elementen willen we behouden. De asfaltcentrale zelf wordt gesloopt."

Lange arm
Stichting Goudasfalt, voortgekomen uit een burgerinitiatief dat Peterpaul met een aantal betrokken Gouwenaars opzette, wil het terrein in vier zones verdelen. "Deze komen rondom het centrale plein te liggen, met als blikvanger de lange arm."

Het plein zal worden gebruikt voor evenementen en markten. Het terrein richting de Gouderaksedijk wordt de entree en recreatieve zone. Hier komt als het aan de stichting ligt een toeristisch overstappunt (TOP) met informatie over de streek en fietsenverhuur. Ook is een 'klimhotel' voorzien. "Daarbij denken we een eenvoudig hostel voor groepen en gezinnen, met een dakterras om te kunnen genieten van de omgeving. Langs het water en in het groen zijn ateliers gepland."

Het deel richting de binnenstad, de meest open plek aan de IJsseloever, leent zich wat de initiatiefnemers betreft goed voor een stadsstrand met bijpassende horecagelegenheid. "Aan de loswal komen in de verbouwde grindtrechters vijf bijzondere verblijven", aldus Peterpaul.

De zone richting molen 't Slot moet worden ingericht als een luxe stadscamping. Daarbij komen enkele sustainer homes, ofwel tot woning gerecyclede zeecontainers. Langs de oever kunnen historische binnenvaartschepen aanmeren. Richting Stolwijkersluis tenslotte ligt de nadruk op scheepvaart en kleinschalige bedrijvigheid. 

Blauwdruk
"Let wel: ons plan is geen blauwdruk", haast Peterpaul zich te zeggen. "Het is een idee hoe wij de invulling zien, maar niets staat vast." 

Wat wel vaststaat is dat Goudasfalt dit jaar, in samenwerking met de gemeente Gouda, aan een exploitatieopzet gaat werken. De stichting is als het ware projectontwikkelaar. "In de drie jaar daarna moeten we een stabiele basis creëren om het terrein, dat door de gemeente is aangekocht voor 580.000 euro, over te nemen. Fondsenwerving en de exploitatie van het complex moeten het benodigde geld in het laatje brengen."

Tot nu toe was het met name een Goudse aangelegenheid, maar wat Peterpaul betreft wordt gauw de verbinding gezocht met de Krimpenerwaard. "Ik weet zeker dat ook hier ideeën leven over hoe het terrein het beste benut kan worden. Sommigen hebben zich al aangemeld om mee te denken. Zo heeft de fractie van PvdA Krimpenerwaard een plan gelanceerd om een waterbusverbinding over de Hollandsche IJssel te creëren. Dat steunen wij van harte."

Als het aan Peterpaul ligt, mag het gauw juni worden. Dan krijgt de stichting de sleutel van het terrein officieel overhandigd. "Het is spannend allemaal, maar ik geloof heilig in de kans van slagen. Zowel Gouda als de Krimpenerwaard wordt hiermee weer een stukje mooier." 

Zie ook www.goudasfalt.nl of via Facebook (https://www.facebook.com/groups/GOUDasfalt) en Twitter.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• De voormalige asfaltcentrale.
Impressietekening
Impressietekening
Impressietekening
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden