• Nest van grutto met eieren en jongen. Foto: Tom Grimbergen
• Nest van grutto met eieren en jongen. Foto: Tom Grimbergen

Gezocht: nieuwe weidewachters

Algemeen 139 keer gelezen

BENSCHOP • Weidevogelbescherming Lopik is op zoek naar nieuwe weidewachters. Deze vrijwilligers lopen van eind maart tot in juni een paar uurtjes per week weilanden af, om nesten van weidevogels te beschermen en de jonkies in de gaten te houden.

Aankomende vrijdag 11 maart is er van 20.00 tot 22.00 uur een startavond in Creperie Op 't Land in Benschop (Benedeneind NZ 430a) waar geïnteresseerden kunnen horen wat er zoal van een weidewachter wordt verwacht. "Onze groep telt nu 37 vrijwilligers", laat Tom Grimbergen weten. "Dat zijn er best veel, maar niet elke vrijwilliger is even actief. Bovendien gaat het veelal om wat oudere mensen. We kunnen dus wel wat vers bloed gebruiken."

Bijdrage
Weidewachters zijn in de maanden maart, april, mei en (een stukje) juni gemiddeld vier uur per week in het veld om in groepjes nesten te zoeken. "Het is leuk werk", zegt Grimbergen. "Je bent lekker buiten en levert ondertussen een bijdrage om weidevogels te behouden." Weidevogelbescherming Lopik heeft als werkgebied Lopik, Polsbroek, Benschop en een deel van Vlist.

Voor ze beginnen leren weidewachters eerste de verschillende weidevogels kennen en waar ze - op basis van hun gedrag - hun nest hebben gemaakt. Als het nest is gevonden wordt deze gemarkeerd met twee stokken. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Nieuw is dat de weidewachter ook de jonge vogels in de gaten houdt.

Jager
Tijdens de startavond vertelt een jager over de noodzaak om de vos te bejagen in de Lopikerwaard. Het roofdier plundert regelmatig nesten van weidevogels. "Vandaar dat de provincie Utrecht een ontheffing heeft verleend", legt Grimbergen uit. Wie de startavond wil bijwonen, kan bellen met: 06-51225003 of een e-mail sturen naar: tgrimbergen@zevender.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden