• Een van de beelden uit de televisie-uitzending van EénVandaag: een jager sleept een zwaan over de weg. (beeld: Saskia van Rooy)
• Een van de beelden uit de televisie-uitzending van EénVandaag: een jager sleept een zwaan over de weg. (beeld: Saskia van Rooy)

Commotie na televisie-uitzending zwanenjacht duurt voort

Algemeen 857 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De uitzending van EénVandaag, met daarin beelden van de zwanenjacht, heeft de gemoederen in de polder verhit.

Zo botsten burgemeester Tjerk Bruinsma en Saskia van Rooy uit Stolwijk, wiens opnamen aan de basis stonden van de televisie-uitzending, met elkaar. De burgemeester zei tijdens de raadsvergadering te vrezen voor escalatie in het poldergebied als activisten jagers gaan volgen. Hij voegde eraan toe de getoonde beelden van de zwanenjacht op NPO 1 'schokkend' te vinden en meldde contact te hebben gezocht met politie en wildbeheereenheden om confrontaties te voorkomen.

Verkeerde keelgat
De opmerking 'activist' schoot bij Saskia van Rooy in het verkeerde keelgat. "De burgemeester zou me dankbaar moeten zijn dat ik deze misstanden heb opgespoord en vastgelegd. Bruinsma laat zijn oren liever hangen naar de jagers, die stelselmatig de wet overtreden."

Tijdens de televisie-uitzending op woensdag 24 februari was onder andere te zien hoe twee jagers neergeschoten zwanen aan hun lot overlieten en ze door honden lieten toetakelen. Saskia van Rooij: "De burgemeester doet alsof ik jagers 'stalk', maar de realiteit is anders. De betreffende jagers dienden zichzelf bij mijn huis aan. Jagers hebben de afgelopen maanden in mijn woonomgeving alle aanwezige zwanen gedood."

Volgens de dierenarts is het afschieten van zwanen onnodig. "Van noemenswaardige schade voor boeren is geen sprake: uit rapporten van het Faunafonds blijkt dat er vanaf 2012 in de provincie Zuid-Holland slechts drie keer aangifte is gedaan van schade boven de 250 euro."

Confrontatie
Voor de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging was de uitzending van EénVandaag aanleiding om jagers in het Groene Hart aan te raden een weekend over te slaan. Zij vreesde een eventuele confrontatie met dierenactivisten. Over de bewuste uitzending meldde de vereniging: "Uit de beelden lijken de handelingen van de jagers niet in lijn te zijn met de gedragscode voor jagers."

De Wildbeheereendheid Krimpenerwaard wil ondanks herhaalde verzoeken van deze krant niet reageren. Eén van de aangesloten jagers -Ton Klarenbeek uit Stolwijk- doet dat wel. Hij spreekt van een hetze tegen jagers: "Ik jaag al bijna vijftig jaar, maar zoveel gezeur heb ik nog nooit meegemaakt. Het is echt niet zo dat je er overal maar op los mag schieten, want je wordt door de Faunabeheereenheid en Wild Beheereenheid in de gaten gehouden. En een ontheffing krijg je ook niet zomaar."

Klarenbeek moet wel toegeven dat de jagers in het filmpje anders hadden kunnen optreden. "Je moet altijd proberen om het lijden van dieren te beperken. Ofwel, eenmaal aangeschoten moet je een zwaan zo snel mogelijk het genadeschot geven."

Klarenbeek, woonachtig in Stolwijk maar jagend in Vlist, is zelf niet dol op het jagen op zwanen. "Zwanenjacht doe je op verzoek van de boer, die aangeeft overlast te ondervinden. Je moet een ontheffing aanvragen, wat zeker een week duurt, en ook moet je zwanen eerst proberen te verjagen. Eenmaal geschoten houd je een groot dier over, dat niet te eten is. Tenminste, ik vind zwanenvlees niet lekker en met mij vele anderen. Wat je met een dode zwaan doet? Begraven."

Klarenbeek is niet bang om zijn hobby te blijven uitoefenen. "Ik heb niks te verbergen. Iedereen mag zien wat ik doe, als hij of zij zich maar gedraagt."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden