Afbeelding

Lopik: kleinere kliko’s goedkoper, grotere duurder

Algemeen 678 keer gelezen

LOPIK • Om inwoners van de gemeente Lopik nog meer te prikkelen hun afval te scheiden, worden kleine kliko's goedkoper, grotere duurder. Dit alles om de landelijke doelstelling –maximaal honderd kilo restafval per inwoner per jaar in 2020- te halen.

De meest gangbare kliko -die van 240 kilo- wordt in 2018 ruim 25 euro duurder ten opzichte van dit jaar. De kleinste container (40 liter) wordt ruim 13 euro goedkoper, de grootste (600 liter) 115 euro duurder. Dit naast de vaste bijdrage van 100 euro per aansluiting.

Wat de ChristenUnie en CDA betreft gaat de voorgestelde tariefdifferentiatie niet ver genoeg, lieten ze dinsdagavond in de commissievergadering weten. "Ik ben bang dat we de doelstelling op deze manier niet gaan halen", sprak een bezorgde Dick van den Broek (CU).

Jan van Bruchem (CDA) drong daarnaast aan op goede communicatie om inwoners extra te informeren en te stimuleren. Een suggestie die door wethouder Gerrit Spelt werd omarmd. "We gaan onder andere huis-aan-huis folderen, waarbij we alle facetten van afvalinzameling op een rijtje zetten. Of dat voldoende is om het streven te halen, moet blijken. De eerste zeven maanden van dit jaar is in vergelijking met vorig jaar minder huishoudelijk afval opgehaald: van bijna 160 naar circa 130 kilo. Dit is mede te danken aan de nieuwe inzamelfrequentie van één keer per drie weken. Desondanks is de doelstelling nog niet in zicht."

Vervolgens: "Er is bewust niet gekozen om de inzamelfrequentie nog verder te verlagen. We willen op een positieve manier prikkelen: mensen die hun afval goed scheiden worden beloond. Medio 2018 gaan we evalueren. Is het niet afdoende, dan zullen we het over een andere boeg moeten gooien en inwoners min of meer moeten dwingen hun zaken anders aan te pakken." 

Als de gemeenteraad de tarieven eind deze maand vaststelt, zullen inwoners begin oktober nadere informatie krijgen en kunnen kiezen voor een –zo hoopt B&W- kleinere  afvalcontainer. 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden